Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar putea fi eliminată reducerea perioadei de detenţie pentru cărțile scrise după gratii

ro

06 Jan, 2016 22:54 1322 Marime text
 
Ar putea fi eliminată reducerea perioadei de detenție cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă, potrivit unei iniţiative legislative depusă la Senat, informează B1 TV. Vizată este abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„Actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate. (...) Simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine'', susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive, conform B1 TV.

Această reducere prevăzută în actuala formă a legii „nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise'', se mai arată în expunerea de motive citată de B1 TV.

Inițiatorii se referă și la comisia de eliberare condiționată care „nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real''.

Aceștia mai acuză că în baza actualei legi „au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani''.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului în noua sesiune, care începe luna viitoare. Camera Deputaților este, însă, forul decizional.


Sursa: B1 TV
Sursa foto: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii