Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă pe Dunăre. La Galați nivelul fluviului se apropie de cota de atenție. Recomandări pentru armatori

ro

24 Mar, 2018 13:28 1650 Marime text
Nivelul Dunării a atins, sâmbătă, la Galaţi, cota de 555 centimetri, în creştere cu 11 centimetri faţă de vineri şi cu numai cinci centimetri sub cota de atenţie de 560 centimetri, informează Agerpres.ro. 
 
Potrivit şefului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru, hidrologii nu au prognozat, pentru Galaţi, o creştere a cotei pentru următoarele şapte zile, astfel încât să se depăşească cota de inundaţie de 600 centimetri, dar topirea accelerată a zăpezii depuse în ultimele zile în ţară şi ploile ''ar putea da peste cap matematica specialiştilor".
 
AFDJ Galaţi a emis un aviz către navigatori prin care acestora li se interzice să circule cu viteză pe sectorul românesc al Dunării.
 

''Toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie'', se arată în avizul AFDJ.

 
Şeful AFDJ Galaţi a precizat că, preventiv, gurile de scurgere în Dunăre a apei pluviale de la Dana 16 din dreptul Poliţiei de Frontieră Galaţi au fost obturate cu cepuri din lemn, pentru ca apa fluviului să nu refuleze pe uscat.
 
Totodată, el spune că atât cotele, dar şi debitul Dunării - 11.100 mc/secundă faţă de media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s -, pun probleme legate de sistemul de semnalizare, unele balize fiind antrenate de curenţi şi mutate de la locurile lor. La acest lucru contribuie şi resturile vegetale, dar şi PET-urile care plutesc pe Dunăre. Pentru a le strânge, AFDJ acţionează pe raza danelor aflate în folosinţă, navigatorii strângând, din bărci, gunoaiele de la suprafaţa apei, acţiune desfăşurată şi ca urmare a avertismentelor primite din partea Gărzii de Mediu Galaţi.
 
Sursa: Agerpres.ro. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii