Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratori, un angajat bancar şi un consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit Braşov, reţinuţi

ro

03 Mar, 2016 19:14 1734 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând cu data de 2 martie 2016, a inculpaților:
 
Galfalvy Zoltan, administrator al S.C. Hidroizolaţii S.R.L. Tîrgu Mureş, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- folosirea şi prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,
- dare de mită,
 
Kontes Lorand și Ciuraru Janos, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
- spălare de bani în formă continuată,
 
Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer administratori ai unor societăți comerciale de tip fantomă, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- sprijinirea unui grup infracţional organizat,
- spălare de bani în formă continuată,
 
Mihalca George – Liviu, consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit - Centrul Regional Braşov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
 
Demeter Attila, angajat al unei unități bancare, cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice,
 
S.C. HIDROIZOLAŢII S.R.L. Tîrgu Mureş, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea şi prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- evaziune fiscală în formă continuată.
 
            În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
            În luna octombrie 2014, inculpații Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.
            Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect “Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei.
            În perioada  octombrie 2014 –  decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.
            Ulterior, inculpatul Galfalvy Zoltan a retras sumele respective și le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul SC Hidroizolaţii SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană).
            În aceeași perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolaţii SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei.
            La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L..
            În data de 03 decembrie 2015, suspectul Demeter Attila, în calitate de şef al Direcţiei de Clienţi Externi din cadrul unei unități bancare, aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupție au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul Kontes Lorand, a divulgat acest lucru inculpatului Galfalvy Zoltan.
            Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurorii anticorupție, interesul legitim comun al acestei instituţii şi al unității bancare respective de a beneficia de confidenţialitate din partea angajaţilor băncii.
 
            Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.
 
            Inculpații Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand, Ciuraru Janos, Fabian Levente, Fodor Vilmos Elemer și Mihalca George – Liviu urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
            Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii