Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio sefie-urilor cu Turnul Eiffel?

ro

29 Jun, 2015 10:37 4683 Marime text
A devenit o modă ca toată lumea să-și facă un selfie în diverse locuri și clădiri celebre. Planurile turiştilor de a se imortaliza lângă Turnul Eiffel sau Fântâna din Trevi ar putea fi dejucate de o interdicţie europeană referitoare la fotografierea clădirilor publice.
Daily Mail anunță că Bruxelles-ul urmează să decidă asupra unui amendament potrivit căruia este nevoie de permisiunea unei autorităţi competente pentru realizarea unei fotografii, chiar dacă monumentul sau clădirea se află în fundal.
Se pare că fotografiile în sine nu reprezintă o problemă, dar publicarea acestora pe reţelele de socializare ar putea încălca drepturile de autor. Legea este destinată fotografilor comerciali, dar există temeri că şi turiştii obişnuiţi ar putea fi chemaţi în instanţă şi obligaţi să plătească o amendă sau ar putea fi închişi.
Julia Rede, membră a Patridului Piraţilor din Germania şi europarlamentar, a declarat: “Limitările libertăţii de a lua imagini panoramice vor aduce milioane de europeni într-o situaţie de conflict cu deţinătorii drepturilor de autor”. Internauţii şi fotografii ameninţă și ei cu o ripostă. Organizaţia Freelens susţine că “Obţinerea unei permisiuni pentru a fotografia fiecare clădire din Europa este nerealistă”.
Deşi Uniunea Europeană susţine că amendamentul este adresat fotografilor comerciali, există temeri că şi oamenii obişnuiţi vor fi prinşi într-un coşmar legal de tip ”Big Brother”, cu perspectiva noii “poliţii facebook” care caută amănunţit site-urile pentru a găsi încălcări ale legii şi a le aduce în faţa justiţiei.
Şi enciclopedia electronică Wikipedia s-a declarat ferm împotriva reglementării UE, plănuind să publice fotografiile utilizatorilor care înfăţişează clădiri celebre, ca Muzeul Louvre, pentru a ilustra “nebunia” amendamentului european.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii