Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 5. Imagini de la eveniment Accident aviatic la Baza Borcea din Fetești! Un MiG 21 Lancer s-a prăbușit la un show aviatic! (document+galerie foto-video)

ro

07 Jul, 2018 13:49 25329 Marime text


Un avion MiG 21 Lancer s-a prăbușit, sâmbătă, la Baza Aeriană Borcea din Fetești, judetul Constanța, în cadrul unui show aviatic, relatează Digi 24.

Cel puțin 4000 de persoane participau la spectacol.

Potrivit primelor informații, doi piloți s-ar fi aflat în aeronavă. Nu se știe deocamdată dacă sunt victime.

În aceste momente, baza aeriană este evacuată.

UPDATE 1: Un elicopter SMURD a plecat spre locul accidentului. Se pare că avionul ar avea dublă comandă. Încă nu se știe dacă în avion se afla o peroană sau două.

Un martor ocular susţine că s-a auzit o explozie puternică, în jurul orei 13:15, după ce un MIG a survolat spectatorii prezenţi la Ziua Porţilor Deschise de la Baza Aeriană 86.

Am văzut tot momentul. Pilotul a tras în partea opusă a publicului, iar apoi s-a produs explozia. Nu știm dacă pilotul s-a catapultat. La scurtă vreme au venit echipajele de salvare. La fața locului erau în jur de 3.000-4.000 de persoane, a declarat Romeo Manciu, pentru Antena 3.

La show-ul aviatic de astăzi, Forțele Aeriene Române participau cu următoarele aparate de zbor:

F-16 FIGHTING FALCON
MIG-21 LANCER - avionul prăbușit 
IAR 33O PUMA
C27J SPARTAN
IAR 99 ȘOIM
IAR 99 STANDARD
IAK-52​
IAR 316B


UPDATE 2: Potrivit purtătorului de cuvânt al SAJ Conștanța, doctor Claudia Tatarici, din primele informații reiese că pilotul a fost carbonizat.

UPDATE 3: Oficial, de la MApN
O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Fetești s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, la aproximativ 10 km nord de locația bazei aeriene. Nu sunt, la acest moment, date disponibile referitoare la starea pilotului sau dacă acesta a executat manevre de catapultare. Conducerea Bazei 86 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații. O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Aeronava participa la un miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană. Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile.
UPDATE 4: Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața. 

Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești. 

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea. 

Conducerea Ministerului Apărării Naționale transmite condoleanțe și este alături de familia îndoliată. 

Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile.
 
UPDATE 5: Luni, 9 iulie, începând cu ora 8.15, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru care și-a pierdut viața în timpul mitingului aerian din data de 7 iulie, organizat de Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Fetești, potrivit unui comunicat MApN.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef  în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești.

Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. 

Era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005.

Ofițerul era căsătorit și avea doi copii.

Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice.

Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Sursa foto: MApN

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii