Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:51 11 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Abatorul societății Carniprod de la Tulcea va fi redeschis. Ce măsuri au luat autoritățile după focarul de pestă porcină

ro

13 Aug, 2018 14:07 2035 Marime text
Abatorul uneia din societăţile comerciale în care acum aproape două luni a fost identificat virusul pestei porcine africane (PPA) se va redeschide cel mai târziu săptămâna viitoare, dacă probele care vor fi prelevate săptămâna aceasta în urma ultimei dezinfecţii vor fi negative la acest virus, a declarat luni pentru AGERPRES directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă.
 
Deschiderea abatorului se va face după ce săptămâna aceasta va avea loc o curăţenie mecanică, o dezinfecţie chimică şi vor fi prelevate probe pentru analiză în laboratorul de specialitate al instituţiei statului.
 

"Cred că cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare unitatea de procesare din cadrul societăţii Carniprod SA poate să-şi reia activitatea. Pentru punctele de lucru din judeţ şi din afara judeţului, urmează de asemenea o dezinfecţie şi probe de sanitaţie, iar în funcţie de analize se va decide dacă vor fi deschise", a afirmat directorul DSVSA.

 
Tuchilă a mai spus că în ferma aceleiaşi societăţi comerciale în care a evoluat focarul de PPA mai există o cantitate de circa 5.000 de tone de cereale care vor fi incinerate la unitatea de producere a biogazului a societăţii.
 

"S-a făcut dezinfecţia din fermă, urmează să fie luate probe de sanitaţie şi probabil vor fi introduşi şi porci sentinelă să vedem dacă virusul s-a distrus în urma dezinfecţiilor. Este o procedură mai lungă, iar asta înseamnă că ferma nu va fi redeschisă luna aceasta", a mai spus directorul Mitică Tuchilă.

 
În luna iulie, 48.034 de suine din acest complex comercial au fost sacrificate după ce s-a identificat virusul PPA.
 
În cel de-al doilea complex comercial din judeţ în care a fost depistat acest virus, săptămâna trecută s-a încheiat sacrificarea a 20.289 de porci.
 

"Până acum s-a plătit o sumă de 197.341 de lei unui număr de 78 de exploataţii în care s-a identificat PPA şi avem în lucru 70 de dosare care presupun plata unei sume estimate la 372.390 de lei", a precizat directorul DSVSA.

 
Sursa: AGERPRES 

Ti-a placut articolul?

Comentarii