Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL a dispus măsuri pentru prevenirea inundaţiilor Sunt prognozate creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de inundaţie

ro

01 Oct, 2013 10:29 1605 Marime text
Având în vedere avertizarea emisă de INHGA, valabilă de ieri, începând cu ora 23.00, sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Bazinul Hidrografic Dobrogea Litoral, cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE, anunţă reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă.

Potrivit acestora, s-a instituit COD PORTOCALIU începând cu data de 30 septembrie, ora 23.00 pe râurile din spaţiul hidrografic Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au luat măsuri pentru asigurarea tranzitării undelor de viitură posibile în condiţii de siguranţă, prin atenuarea viiturilor în acumulări. Totodată, s-a asigurat colectarea datelor hidrologice conform regulamentului în vigoare, precum şi transmiterea acestora în timp prin intermediul rapoartelor operative.
Totodată, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a dispus întărirea monitorizării liniilor de apărare şi pregătirea utilajelor pentru intervenţie, acolo unde va fi cazul. De asemenea, se va menţine în permanentă legătura cu IJSU şi cu autorităţile locale.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral atenţionează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole  - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.
Totodată, autorităţile locale trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

În funcţie de evoluţia situaţiei, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă susţin că vor reveni cu informaţii suplimentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii