Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:11 22 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

A murit Mircea Drăgan, regizorul seriei BD (”Brigada Diverse”)

ro

31 Oct, 2017 14:44 1113 Marime text
Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan, autor al unor filme de referinţă din cinematografia autohtonă, precum „Setea“, seria „Brigada Diverse“, „Columna“ sau „Neamul Şoimăreştilor“ s-a stins din viaţă, marţi, la vârsta de 85 de ani. Ştiri pe aceeaşi temă „Din culisele cinematografiei“. Scandal de proporţii la Buftea: „... Mircea Drăgan s-a născut pe 3 octombrie1932, la Gura Ocniţei. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, ca şef de promoţie la secţia Regie. A debutat în lungmetraj în anul 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", în co-regie cu Mihai Iacob, şi apoi a realizat "Setea", după romanul lui Titus Popovici, şi "Lupeni '29". Din 1964 a început să predea arta regizorală în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia de Regie Film, devenind mai târziu rector al instituţiei. Printre filmele de succes pe care le-a mai regizat se numără "Columna", "BD în acţiune", "BD în alertă", "BD la munte şi la mare", "Fraţii Jderi", "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475", "Explozia", "Cuibul salamandrelor", "Aurel Vlaicu" sau serialul de televiziune "Vlaşinii".

Citeste mai mult: adev.ro/oyo
Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan, s-a stins din viaţă, marţi, la vârsta de 85 de ani, potrivit Adevărul.ro.

Mircea Drăgan s-a născut pe 3 octombrie1932, la Gura Ocniţei. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955, ca şef de promoţie la secţia Regie. A debutat în lungmetraj în anul 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", în co-regie cu Mihai Iacob, a realizat "Setea", după romanul lui Titus Popovici, şi "Lupeni '29".

Din 1964 a început să predea arta regizorală în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia de Regie Film, devenind mai târziu rector al instituţiei.

Printre filmele pe care le-a mai regizat se numără "Columna", "BD în acţiune", "BD în alertă", "BD la munte şi la mare", "Fraţii Jderi", "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475", "Explozia", "Cuibul salamandrelor", "Aurel Vlaicu" sau serialul de televiziune "Vlaşinii".


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii