Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

760 de persoane cu dizabilități, îngrijite în centrele DGASPC Constanța

ro

03 Jan, 2018 16:32 5572 Marime text
760 de persoane adulte cu dizabilități sunt îngrijite în prezent în centrele ce aparțin Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța, potrivit ultimelor date statistice întocmite până în luna noiembrie 2017. Dintre acestea, 276 sunt beneficiare ale celor cinci centre de recuperare și reabilitare neuropsihiarică. Aici, persoanele cu dizabilități beneficiază de cazare și harnă dar și metode moderne de recuperare și reabilitare (activități recreaționale, kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologică etc.).
124 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani trăiesc în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol. Sunt persoane care suferă din cauza unor dizablități grave: 90% dintre acestea au handicap de gradul I iar, în majoritatea cazurilor, dizabilitățile sunt mixte: mintale, psihice, neurologice, fizice sau diverse afecțiuni medicale cum ar fi epilepsia dezvoltată odată cu înaintarea în vârstă. „Spre exemplu, dacă au suferit de autism în copilărie și nu au efectuat terapii de specialitate, la maturitate se accentuează probleme de comportament, procesul de recuperare fiind dificil“, a declarat șeful Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol, Liliana Iliana.
20% dintre beneficiari mai sunt vizitați de rude iar pentru mulți dintre ei perioada de internare este pe termen nedeterminat.
Gheorghe U. este unul dintre cei mai vechi pacienți. Începând din anul 1985, pe când avea trei ani, a fost în mai multe centre de îngrijire. Suferă de encefalopatie infantilă incurabilă. Este imobilizat într-un scaun cu rotile și, cu toate că nu își poate folosi mâinile sută la sută, este cel mai harnic benficiar al centrului: îi place să aibă camera mereu aranjată și îi ajută și pe ceilalți beneficiari. Vorbește foarte greu iar mintea lui a rămas la nivelul unui copil de trei ani și totuși are o memorie de invidiat. Despre părinții lui nu știe multe lucruri pentru că nu l-au vizitat niciodată dar știe cu exactitate perioadele și centrele în care a fost îngrijit. Reține persoanele cu care a intrat în contact, numele lor și discuțiile avute. La „Artemia“ a ajuns în 2009, când s-a deschis centrul, prin transfer, de la Negru Vodă. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii