Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valul de caniculă seacă Dunărea 66 de nave blocate la Zimnicea

ro

03 Aug, 2015 16:57 1865 Marime text
 
La Galați, din apele fluviului apare un banc de nisip, iar pe Dunărea Fluvială zeci de nave sunt blocate în porturi din cauza cotelor sub adâncimea minimă de navigație de 2,5 metri, informează romanialibera.ro.

Printre efectele secetei se află și scăderea debitului Dunării care determină scăderea nivelului apelor la cote care fac ca navigația pe Dunărea fluvială să se desfășoare în condiții extrem de dificile. La Galați, este înregistrată și o scădere fără precedent al nivelului Dunării, cota fiind ieri de 91 cm, cu mult sub nivelul de 2-3 metri, înregistrat de obicei în această perioadă. Cele mai scăzute niveluri ale Dunării la Galați au fost de 69 cm în 2003 și de 74 cm în august 2007. S-a ajuns ca în mijlocul albiei Dunării să apară din ape un banc de nisip cu lungimea de 200 – 300 de metri, care afectează și traversarea Dunării cu bacurile între Galați și comuna tulceană I.C. Brătianu. Din această cauză, acum traversarea se face după o rută ocolitoare, pentru a fi evitată zona bancului de nisip.

66 de nave, blocate la Zimnicea

Nivelul scăzut al Dunării nu creează probleme în privința navigației pe Dunărea Maritimă, de la Bara Sulina la Galați și Brăila, pentru că este asigurată de către Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați adâncimea șenalului navigabil, de 7,32 metri. Însă pe Dunărea Fluvială, navigația se desfășoară în condiții extrem de dificile și s-a ajuns la blocarea a zeci de nave în porturi, după ce nivelul Dunării a scăzut sub 2,5 metri, adâncimea minimă de navigație pe Dunărea Fluvială. În weekendul trecut, 66 de nave au fost blocate în Portul Zimnicea, iar în zona Bechet şase împingătoare au efectuat manevre de desfacere a convoaielor și de traversare a zonei barjă cu barjă.



Sursa: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii