Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

172 de ani de la naşterea lui August Rodin. Google a creat un Doodle special

ro

12 Nov, 2012 05:44 2010 Marime text

Auguste Rodin este un sculptor, pictor şi grafician francez născut la 12 noiembrie 1840, cunoscut pentru sculpturile sale „Gânditorul”, „Adam” şi „Eva”, dar şi pentru faptul că a ilustrat volumul de poezii „Florile răului” al lui Charles Baudelaire.

A văzut lumina zilei într-o familie modestă din Paris şi avea să marcheze major limbajul sculpturii. Prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural.

În 1853, la vârsta de 14 ani,Auguste Rodin este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques (“Şcoala specială de desen şi matematică”). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc. A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts.

Auguste Rodin a debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului “seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres.

Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: “Gânditorul”, “Sărutul”, “Faun şi nimfă”, “Burghezii din Calais”, “Cele trei umbre”, “Mâna lui Dumnezeu“.

În 1917, sculptorul Auguste Rodin a murit de frig, întrucât statul francez a refuzat să-i acorde un ajutor financiar. În tot acest timp, sculpturile sale se aflau în muzee bine încălzite! Google aniversează azi 172 de ani de la naşterea lui Auguste Rodin şi i-a dedicat un doodle special ce poate fi accesat AICI.

.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii