Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:01 18 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie V-aţi lovit de lipsa rampelor de acces în spaţiul public?

ro

15 Aug, 2016 00:00 1747 Marime text
 

Condamnate în scaune cu rotile, persoanele cu dizabilităţi sunt şi chinuite întrucât multe instituţii publice de stat din întreaga ţară nu au rampe pentru ele. Sunt persoane cu nevoi speciale, care, la noi, sunt aproape în totalitate ignorate de stat, în cazul în care nu sunt umilite de-a dreptul. Sute de mii de oameni cu handicap întâmpină dificultăţi şi atunci când încearcă să se deplaseze, din cauza bordurilor prea înalte sau a mijloacelor de transport inaccesibile.
 
Cele mai multe instituţii publice fie nu au deloc astfel de rampe, fie cele construite au o înclinaţie foarte mare, iar persoanele cu handicap nu pot să le folosească. Deşi legea spune clar că trebuie să li se asigure căi de acces în toate instituţiile publice, prea puţini s-au preocupat de asta.
 
La Constanţa, în Gara CFR, accesul se poate face până la linia întâi. După ce ocoleşti mult, ajungi în pasaj, dar de acolo nu poţi urca către celelalte linii, respectiv 2-3 şi 4-5.
 
De astfel de probleme se lovesc zilnic nu numai persoanele cu handicap motor, ci şi bătrânii sau mamele care îşi duc copiii în cărucioare. În România, zeci de mii de oameni se pot deplasa doar cu ajutorul scaunului rulant. Însă doar 200 dintre ei reuşesc să iasă frecvent din casă, estimează organizaţiile neguvernamentale.

Sondajul s-a încheiat în data de 21.08.2016

Ti-a placut articolul?

Comentarii