Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:20 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Sunteţi mulţumiţi de felul în care arată bulevardul Tomis după lucrările de reabilitare? (document)

ro

14 Nov, 2016 00:00 12891 Marime text
Bulevardul Tomis din Constanţa a făcut obiectul unei ample reamenajări în perioada campaniei electorale din primăvara anului 2016. Din cauza complexităţii lucrărilor, a lipsei de organizare, a termenelor nerealiste şi a lipsei responsabilităţii, lucrările nu s-au încheiat nici până astăzi.
 
În primăvara acestui an, municipalitatea a demarat reabilitarea bulevardului Tomis, cea mai importantă arteră a oraşului. În luna martie, bulevardul intrase în faza de reabilitare şi modernizare a iluminatului public. În acest sens, au fost montaţi noii stâlpi de iluminat, cei vechi fiind îndepărtaţi. O lună mai târziu, primarul Decebal Făgădău venea cu o declaraţie curajoasă şi afirma că, „din toamnă, după reabilitare, bulevardul Tomis să fie închis în weekend, de la Capitol până la Lupoaică”. Scopul era promovarea mişcării, a mersului pe jos, cu bicicleta, trotineta sau rolele. Lucrările de decopertare, asfaltare, montare borduri, amenajare locuri de parcare etc. au continuat până în buza alegerilor locale, apoi s-au domolit.
 
Lucrările de asfaltare care au loc pe bulevardul Tomis le-au dat bătăi de cap şoferilor din Constanţa. Iniţial, primarul afirma că până la 1 iunie lucrările vor fi încheiate: „Constănţenii vor vedea două bulevarde Tomis: uitându-se spre zona Dacia, vor vedea vechiul Tomis, iar uitându-se spre Cazino, spre mare, vor vedea noul bulevard Tomis sau nişte demisii. Ale colegilor mei, inclusiv a mea“, declara atunci Decebal Făgădău.

După data de 1 iunie, când lucrările erau încă în toi, departe de a fi finalizate, Decebal Făgădău a schimbat sensul cuvintelor. În calitate de nou primar al Constanţei, a avansat o nouă dată: 1 septembrie. Lucrările nu s-au finalizat nici în septembrie, însă, între timp, au fost trasate benzile pentru biciclişti. Reabilitarea bulevardului se apropie, să sperăm, de sfârşit.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa lansează sondajul de opinie cu următoarea întrebare:
  
Sondajul s-a încheiat pe data de 20 Noiembrie 2016

Vă invităm să ne trimiteţi, într-un comentariu, părerea dumneavoastră şi, eventual, sugestii pentru reprezentanţii administraţiei publice locale pe această temă.

Arhitectul Adrian Grigorescu, voluntar OPTAR, a analizat lucrările şi a realizat un document care ilustrează modul în care ar fi putut să arate bulevardul Tomis dacă acesta ar fi respectat principiile planificării mobilității urbane durabile. OPTAR sau Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România este un grup care îşi doreşte să promoveze educaţia ecologică, implicarea socială şi dezvoltarea culturală.

Materialul de 75 de pagini poate fi consultat în secţiunea „Documente” a acestui articol.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Naekst 16 Nov, 2016 15:19 Eu ca sa ma dau cu bicicleta pe Tomis am nevoie de teleportare de la Delfinariu, dar si retur
  • gelu 15 Nov, 2016 20:57 Pe ultima bucata de sens unic data in folosinta ,Ferdinand-Lupoaica, de ce nu-ti permite oprirea pe banda 1 ? Au astupat toate locurile de parcare din zona primariei si.....????? banda de biciclisti e degeaba !
  • sin 14 Nov, 2016 14:56 prost facuta, se formeaza balti deoarece nu exista inclinatie sau scurgeri...vezi in fata parcului de la teatru...spatiul verde dintre pomi s-a umplut urat de tot cu piatra cubica...vezi in zona Lupoaica ...dar ce sa-i ceri romanului ce nu are....
  • sin 14 Nov, 2016 14:52 nu sunt deloc multumit...lucrare neingrijita, spatiul verde dintre pomi a disparut si s-au pus pietre cubice in locul ei, aranjate cu nisip intre ele...cineva a aruncat o galeata cu apa si tot nisipul a luat-o la vale...nu exista scurgeri sau plan inclinat, apa dupa ploaie balteste...vezi in fata teatrului dramatic...ce mai, o lucrate de mantuiala...
  • cetatean 14 Nov, 2016 10:26 S-a facut o consultare publica pe aceasta tema? Cum se va circula pe Negru Voda si Mircea in sezon? Si pana acum pe Mircea se circula bara la bara la orele de varf. Pe bulevardul Tomis se circula acum pe 2 benzi din 4 iar pe str Negru Voda se preia traficul de pe Traian si Tomis, toti vor urca pe str. Mircea, plus traficul din zona peninsulara.
  • Florea Gabriel 14 Nov, 2016 08:20 Iluminatul este sub orice critică, Sensul unic dintre Miga și Capitol îngreunează circulația și blochează traficul pe Mircea cel Bătrân. Pista de biciclete nu își are rostul dacă nu are continuitate. Referitor la ea. Ce ar trebui să facă un biciclist până la așa zisa pistă. Să ducă bicicleta în cârcă. Constanța nu are infrastructură pentru așa ceva.
  • Petre 13 Nov, 2016 23:31 Reabilitare românească o deja cunoscută prostie continuată în tot ce se face în țara asta. Când au proiectat sa gandit oare cineva că va ploua? Nu există scurgeri pe trotuar , când plouă se formează bălți și nu poți merge...este logic și de bun simț dar la Constanța nu e cazul.
  • Iodache Lucian 13 Nov, 2016 23:05 nu sa dat atentie la borduri ma refer la intersectia dintre strazi acolo unde daca sunt cu un carut sau o persoana cu dizabilitati trebuie sa coboare bordura tind sa cred ca proiectatnul a fost cam incompetent si nu a facut un studiu Inca nu sunt multumit ca anumite terase au permisiunea sa ocupe trotuarul au aceia au relatii mai mari pe la primarie??(cred ca culoarea politica nu ar trebui sa faca diferenta )