Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie 92% dintre respondenți nu cred că România este pregătită pentru un cutremur puternic

ro

15 Nov, 2021 00:00 1402 Marime text
  • Majoritatea respondenților au considerat că România nu este pregătită să facă față unui seism de intensitate mare
 
Așa cum aminteam și într-un alt material, pe 27 octombrie au fost împliniți 17 ani de la ultimul cutremur puternic care a afectat în mică măsură și județul Constanța.
 
În acest context, ZIUA de Constanța a lansat sondajul de opinie cu întrebarea: „ Credeți că România este pregătită să facă față unui cutremur puternic?”. 92% dintre respondenți au considerat că nu este pregătită România pentru un alt cutremur puternic. Doar 4% au spus că se simt în siguranță, iar 4% au răspuns cu „Nu știu”.
 
Cutremurul din 2004 din zona Vrancea a fost un cutremur cu magnitudinea de 6 pe scara Richter. El s-a produs pe 27 octombrie 2004, la ora locală 23:34; epicentrul acestui cutremur a fost localizat în apropierea celui din martie 1977, în partea de nord-est a Munților Vrancei. Adâncimea focarului a fost calculată ca fiind de 98–105 km. Cutremurul a fost resimțit în zona epicentrală cu intensitatea de VI–VII grade pe scara Mercalli, iar la București cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli.
 

Efecte la Constanța

 
La nivelul judeţului Constanţa, cutremurul din acea zi a fost resimţit fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate. Cele mai notabile evenimente înregistrate la Constanţa au fost cele petrecute la Spitalul Judeţean, unde, la secţia de Obstetrică Ginecologie, într-un salon, s-a rupt din tavan o bucată mare de tencuială ce s-a prăbuşit peste un pat. Bucata de tencuială avea o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, o grosime de aproximativ zece centimetri şi o greutate de aproape 40 de kilograme. Din fericire, o minune a făcut ca, la momentul desprinderii acelei bucăţi de zidărie, salonul să fie gol, paturile fiind neocupate. Incidentul a fost semnalat de două asistente medicale care intenţionau să pregătească mai multe paturi din acel salon pentru câteva paciente ce tocmai născuseră în acea dimineaţă. Alte evenimente au fost înregistrate în localităţile Valu lui Traian şi Basarabi, unde au fost semnalate întreruperi temporare de alimentare cu energie electrică. De asemenea, o perioadă bună de timp, telefonia mobilă atât în sistem GSM, cât şi în celelalte sisteme a fost întreruptă. În rest, populaţia a semnalat producerea de mici fisuri în ziduri, în special ale imobilelor vechi.
 
Multe clădiri din Constanța, dar mai ales din București prezintă un risc seismic crescut, iar în ultimii ani foarte puține au fost consolidate după cutremurul din 1977, cel mai puternic din ultimii 100 de ani. Specialiștii nu pot estima când ar putea avea loc un cutremur puternic, însă experții consideră că un seism de magnitudine ridicată s-ar putea produce cât de curând, ținând cont de periodicitatea dintre mișcările tectonice.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay.com
 
Citește și

Sondaj de opinie
Credeți că România este pregătită să facă față unui cutremur puternic? 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii