Prăjitura săracului
Prăjitura săracului
2946
Marime text
Numele acestei prăjituri, originară din cea mai săracă zonă
a Veneţiei medievale, locuită de cei porecliţi nicotti, spune cam totul despre
originea sa modestă şi simplitatea ingredientelor ce o compun. Lista
ingredientelor aminteşte de budinca de pâine, cu care are în comun majoritatea
ingredientelor, forma sa aduce cu un pandişpan sau un sufleu, iar gustul său vă
va duce cu gândul cu siguranţă la o prăjitură cu brânză.
Aşadar, o prăjitură economică, generoasă în satisfacţii. Încercaţi măcar o dată bucuria simplă a acestui desert, ce poate servi drept punct de plecare pentru alte deserturi mai elaborate.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
350 grame miez de pâine albă
800 ml lapte gras
100 grame de unt (peste 80% grăsime)
250 grame de zahăr
5 ouă
1 ceaşcă de stafide
150 ml rom brun
coaja de la o lămâie
1 plic de zahăr vanilat
1 lingură de pesmet
1 lingură de unt pentru uns forma
Preparare:
Puneţi stafidele la înmuiat în rom.
Rupeţi pâinea într-un castron.
Fierbeţi laptele.
Adăugaţi untul, zahărul vanilat şi zahărul în lapte.
Turnaţi laptele fierbinte peste miezul de pâine. Amestecaţi şi lăsaţi să absoarbă tot laptele timp de 30 de minute.
Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
După ce miezul de pâine înmuiat în lapte s-a răcit, adăugaţi în compoziţie coaja de lămâie, stafidele (scurse de rom) şi ouăle bătute.
Ungeţi o tavă sau o formă de tort cu pereţi detaşabili cu unt şi presăraţi-o cu pesmet.
Turaţi amestecul în tavă.
Coaceţi prăjitura la 180 de grade timp de aproximativ 30 de minute.
Prăjitura săracului se consumă fierbinte, caldă sau rece, ca atare sau cu siropuri sau dulceţuri de fructe, îngheţată de vanilie, etc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi


