Budincă de tăiţei cu brânză de vaci
Budincă de tăiţei cu brânză de vaci
2550
Marime text
Desert
cult al Transilvaniei, arhaic şi totodată modern, Vargabeles (se
pronunţă vorgobeleş) s-a născut în secolul XVIII în Cluj. Paternitatea
sa este atribuită
unui hangiu din Cluj pe nume Varga iar numele ei s-ar putea traduce prin
căptuşeala cizmarului. Budincă din tăieţei laţi, stropiţi cu unt cald
şi amestecaţi cu brânză de vaci subţiată cu smântână,
legată cu ouă, îndulcită cu zahăr, parfumată cu vanilie şi/sau coajă de
lămâie şi dată la cuptor spre desăvârşire, Vargabeles este un desert
săţios, întâlnit în mai toate casele
din Transivania şi în multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu
ingrediente nepretenţioase, acest desert cunoaşte o binemeritată
popularitate în toată lumea occidentală.
Porţii: 8
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
400 grame tăiţei laţi (sau tagliatelle)
500 grame brânză de vaci
100 ml lapte călduţ
5 linguri smântână grasă
6 linguri bune de zahăr
2 linguri zdravene de unt
1 cană de stafide
coaja de la o lămâie
2 plicuri zahăr vanilat
5 ouă
2 linguri zahăr pudră
2 linguri de pesmet
1 vârf de cuţit de sare
Preparare:
Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatură mică).
Turnaţi laptele cald peste stafide şi lăsaţi-le să se înmoaie.
Fierbeţi tăiţeii în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
Topiţi untul.
Scurgeţi tăiţeii şi amestecaţi-i cu untul topit. Lăsaţi tăiţeii să se răcorească.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
Amestecaţi gălbenuşurile cu brânza de vaci, smântâna, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
Adăugaţi în amestec stafidele scurse de lapte.
Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi în spumă zahărul pudră.
Ungeţi o formă termorezistentă sau un o formă de tort cu margine detaşabilă cu puţin unt şi pudraţi-o cu pesmet.
Amestecaţi pastele cu crema de brânză, suficient de bine cât brânza să se distribuie uniform dar destul de gentil cât să nu rupeţi tăieţeii.
Turnaţi tăiţeii în forma tapetată cu pesmet.
Turnaţi spuma de ou peste şi nivelaţi-o.
Introduceţi budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, până când spuma de ou se rumeneşte la suprafaţă.
Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească înainte de servire. Vargabeles se serveşte rece, simplă, pudrată cu zahăr, cu o lingură de frişcă (şi smântână dulce bătută) sau siropuri de fructe.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi


