Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orăşelul... lacustra idee a lui Mazăre

ro

10 May, 2012 00:00 2133 Marime text

deschidere_maz.jpgUnul dintre proiectele pentru care primarul Radu Mazăre s-a luptat a fost orăşelul lacustru. Şi l-a dorit atât de mult, încât nu s-a mai realizat.

machetaorasellacustru01.jpgCine nu-şi aduce aminte de episodul în care Mazăre o... gratula pe Sulfina Barbu, pe atunci ministru al Mediului, cu apelative nedemne de reprodus? Pentru ce făcea primarul acest lucru? Pentru lacul Siutghiol, „leagănul" orăşelului lacustru. Ideea a venit cam în aceeaşi perioadă cu cea referitoare la insuliţele din largul mării. Se pare că 2008 a fost perioada ideilor lacustre a primarului Radu Mazăre. Şi nerealizate. Potrivit proiectului depus în 2008 la Agenţia pentru Protecţia Mediului, elaborat de Kalinia Proiect,

orăşelul ar fi trebuit să aibă zone de ancorare a yachturilor şi a bărcilor, precum şi spaţii comerciale, toate întinse pe cinci hectare, din totalul de 1.900 de hectare, cat are lacul. Situat în spatele hotelului Caraiman, la o distanţă de aproximativ 600 de metri de mal, lacustra aşezare ar fi trebuit să aibă forma unei frunze de arţar. S-ar fi amenajat spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, o zonă de reparaţii yachturi, una de instalaţii pentru teleschi nautic, dar şi un miniport de agrement care ar fi găzduit aproximativ 52 de ambarcaţiuni. Se plănuia ridicarea a opt construcţii care ar fi găzduit spaţii comerciale, restaurante, baruri şi terase, un mall cu suprafaţă construită de 4.220 mp, amplasat în mijlocul orăşelului, dar şi discoteci şi o şcoală nautică. Insula s-ar fi „lipit" de mal printr-un ponton lung de 50 m. Proiectantul a oferit beneficiarului două soluţii de construire a insulei: din anrocamente şi nisip sau din radier fundat pe 300 de piloni introduşi prin batere. De asemenea, documentaţia de mediu arăta că prima variantă este cea mai bună din punct de vedere financiar.

laculSiutghiol.jpgDezbaterea de mediu referitoare la acest proiect a creat numeroase dispute. Certuri în van. Până la urmă, nu avem orăşel pe lacul Siutghiol, cel catalogat ca fiind „poluat istoric". Lacustra idee a primarului s-a înecat la mal.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii