Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vulpița Istrati și Shrek Mișcarea de rezistență a jurnaliștilor s-a mutat pe Facebook

ro

09 Aug, 2011 15:58 2118 Marime text

fb.jpgDisponibilizările, tărierile de salarii și presiunile politice exercitate de manageri asupra ziariștilor au dat naștere unor mișcări de rezistență pe Facebook. Acestea au luat forma unor grupuri de "terapie prin ironie". Mai exact, doi jurnaliști cu inițiativă, care dau de înțeles că au sau au avut de-a face cu Evenimentul zilei și, respectiv, cu Adevărul, au creat câte un cont anonim pe Facebook, iar apoi și-au invitat colegii să-și spună oful pe "Wall". Numele paginilor sunt emblematice pentru natura problemelor cu care se confruntă fiecare dintre cele două publicații.

Pagina de rezistență legată de Evenimentul zilei se numește Ilinca Istrati, după pseudonimul cu care au fost semnate o serie de articole susceptibile de a fi "comandate" (ex. Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR). Pagina "disidenților" de la Adevărul Holding se numește Peter L. Shrek, cu trimitere la numele directorului general al grupului de presă deținut de Dinu Patriciu (Peter L. Imre).

Cum arată și funcționează pagina Ilinca Istrati?

"Sunt fata nedorită a familiei Istrati. Fantoma unui jurnalist. Fac ceea ce alții nu vor să facă. Semnez ceea ce alții nu vor să semneze. Povestea mea este povestea presei românești", se autocaracterizează personajul anonim Ilinca Istrati pe pagina sa de Facebook.

Ca reprezentare grafică, "Ilinca istrati" și-a ales o vulpiță pentru că spune "ea" pe Facebook va scrie "vulpește". Spațiul de "rezistență" al celor de la EVZ numără în prezent 152 de adepți, printre care și mulți jurnaliști ai altor publicații.

Profiliul a fost creat pe la începutul lunii mai, când ziarul condus de Claudiu Șerban a trecut printr-un val de restructurări masive, după cum paginademedia.ro a scris aici.

"Ilinca Istrati" se ocupă, pe Facebook, mai ales cu amendarea derapajelor de tipul "articole comandate".

www.paginademedia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii