Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 ianuarie A murit, in saracie, unul dintre cei mai bogati oameni ai Constantei

ro

31 Dec, 2008 16:32 2644 Marime text

BNR, Inventar, Adresa Tribunal

Ismail Chemaledin avea de recuperat de la Banca Nationala a Romaniei bijuterii confiscate de comunisti in valoare de peste 40 de milioane de dolari 

Constanteanul s-a luptat ani de zile cu Banca Nationala a Romaniei, cu Banca Nationala sucursala Constanta si cu Statul Roman pentru recuperarea unor bijuterii confiscate.

Dupa preluarea puterii de catre comunisti au inceput si atacurile impotriva celor asupra carora se credea ca se vor gasi bijuterii ascunse. Schingiuiti prin beciurile noilor institutii de mentinere a autoritatii statului, dupa ce au fost dati pe mana autoritatilor de delatori sau oameni ai Securitatii, multi dintre cei care au avut norocul sa detina anumite valori au devenit victime sigure. Numai ca multe dintre bijuteriile confiscate nu au mai ajuns niciodata la Banca Nationala Romaniei, acolo unde normal ar fi trebuit sa fie regasite acum. De cele mai multe ori, aceasta preluare a aurului si bijuteriilor s-a facut dupa ce proprietarii lor au fost torturati, mergandu-se pana la strangerea cu usa a degetelor, la batutul cu piciorul scaunului, si cate si mai cate astfel de tehnici diabolice.

Lupta pentru aur

Printre cei aflati in aceasta situatie este si constanteanul Ismail Chemaledin, care a murit, din spusele unor apropiati de-ai sai la 14 ianuarie. Desi s-a luptat cu toate institutiile statului, nu si-a putut recupera bijuteriile confiscate. De la el, potrivit inventarului efectuat de Inspectoratul Judetean de Militie intocmit la 14 mai 1971, institutia din urma a predat Bancii Nationale a Romaniei o serie de bijuterii preluate de la proprietar, motiv pentru care i s-a intocmit si dosarul penal numarul 1677 din acelasi an. Inventarul face descrierea amanuntita a bunurilor confiscate de la acesta, dar si de la alti trei constanteni pe unde Chemaledin le ascunsese de teama sa nu-i fie confiscate.

Bijuterii fine furate de militieni

Astfel, potrivit documentului intocmit de militian, si prezentat in faximil, la vremea respectiva, au fost ridicate urmatoarele: un medalion de aur avand pe o parte efigia Maicii Domnului; un inel din aur in forma de floare, in mijlocul careia se afla 14 piese de culoare alba, prevazut cu patru sarme de aur rotunde; o verigheta din aur care are partea exterioara fara ornamentatii; un zar din aur prevazut la colturi cu tortita din aur; o verigheta din aur fara ornamentatii; o pereche de butoane din aur avand in montura cinci marci germane din timpul Kaiser-ului; o bratara din aur formata din mai multe placute ovale; un medalion din aur avand in montura efigia Maicii Domnului; un inel din aur avand in relief capul unui luptator dac; o bratara din aur avand in relief capul unui luptator dac; o bratara din aur formata din mai multe placute de forma rombica, ce se unesc intre ele la extremitati; o pereche de cercei din aur sub forma de emisfera, cu mai multe striatii sub forma de frunze; un inel din aur avand incrustata o floare. In lupta sa pentru recuperarea bijuteriilor confiscate, Chemaledin s-a adresat tuturor institutiilor care a considerat el ca il pot ajuta. Potrivit inventarului, acestuia i-au fost confiscate 140, 98 grame de bijuterii, insa, in realitate, intreaga cantitate este mult mai mare, si desigur mai valoroasa. Potrivit declaratiilor lui Chemaledin din inventare ii lipseste diferenta de pana la peste o jumatate de kilogram de bijuterii estimata astazi la peste 40 de milioane de dolari. Printre piesele preluate de militie de la Chemaledin se mai afla, de exemplu, si un inel cu montura de 14 diamante, estimat de evaluatorii-experti la peste doua sute de mii de dolari, dar si cinci monede germane din aur din anul 1852, care sunt evaluate la peste sase-sapte milioane de dolari fiecare. Pentru celelalte bijuterii, care se pare ca au ajuns in buzunarele potentatilor vremii, Chemaledin nu are documente si si-a tot cautat dreptatea pe la toate institutiile statului, mai ales daca tinem seama si de impresionanta valoare a acestei averi.

Nedreapta lupta dintre stat si cetatean

Ismail Chemaledin a fost in proces cu Banca Nationala a Romaniei, cu Banca Nationala sucursala Constanta si cu Statul Roman. Lupta sa cu aceste institutii, dar si cu altele a inceput imediat dupa Revolutie, adica exact de cand a crezut el ca se vor schimba lucrurile. Numai ca nici pentru el, dar nici pentru altii nu s-a intamplat nimic. Printre altele, Chemaledin a cerut de la BNR lista de inventar prin care bunurile confiscate de Militie au fost predate acestei institutii. Ei bine, nimeni nu a vrut sa-l ajute pe Chemaledin, acesta murind cu convingerea ca bijuteriile, asa cum spuneam, de o inestimabila valoare, au ajuns in mainile calailor sai. Pana acum BNR i-a oferit petentului doar aur dentar de 14 karate si diferenta in bani, dar acesta isi vroia bunurile inapoi. In acest carusel al hartiilor, Chemaledin i-a facut KO si pe cei de la Banca Nationala, care i-au raspuns, in aceeasi zi de 17 iunie 1993, prin doua adrese inregistrate una dupa alta, cu numerele 1241 si 1242, ca i-au "remis in xerocopie inventarul de depunere a acestor bijuterii la sucursala noastra remis si Procuraturii locale Constanta" (n.r. - prima adresa), pentru ca, doar cateva ore mai tarziu, sub aceleasi semnaturi ale directorului si consilierului juridic, sa i se spuna ca de fapt "bijuteriile enumerate in cerere nu sunt depuse la sucursala noastra de catre Inspectoratul Judetean de Politie". Ori, dupa ce a primit astfel de raspunsuri de-a dreptul naucitoare bietul om nu a mai stiut ce sa mai creada, facand mai departe memorii peste memorii. Numai ca, asa cum se spune, a murit cu dreptatea in mana, fara sa-si mai recupereze bijuteriile confiscate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii