Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spita, urmatorul pe lista? Profilul victimei lui Bahaian

ro

19 Jan, 2010 01:49 2146 Marime text
cap_4.jpgFostul partener al lui Sergiu Băhăian, Ionuţ Spiţă, nu a mai fost văzut de aproape doi ani

Cazul crimelor în serie de la Constanţa este departe de a fi finalizat, deşi principalii suspecţi se află în arestul poliţiei şi şi-au mărturisit faptele. Sau, cel puţin, o parte dintre acestea. Ionuţ Aurelian Spiţă, din Medgidia, unul dintre foştii parteneri de afaceri ai lui Sergiu Băhăian, a dispărut în mod misterios, după ce a fost asociat cu Băhăian în mai multe firme folosite, potrivit anchetatorilor, în acelaşi scop de a obţine sume colosale de bani prin înşelăciune.

La nici 33 de ani, Spiţă pare a fi la răndul lui, conform actelor oficiale, un prosper afacerist. Deşi bunica lui păstrează convingerea că nepotul ei a plecat la muncă, în Spania, pare suspect faptul că Spiţă nu a mai fost văzut de aproape doi ani. Iar asta, în condiţiile în care Emilian Leonte, una din victimele executate, conform propriilor declaraţii, de Valentin Şlepac şi de Adrian Grigoraş, fusese văzut ultima dată tot după ce îşi găsise un loc de muncă în Europa, mai precis în Germania. Trupul lui Leonte a fost descoperit în cele din urmă în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Criminalii îi aplicaseră mai multe lovituri cu ciocanul în cap şi, în cele din urmă, l-au aruncat în Canal. Pe de altă parte, potrivit unor surse, este de asemenea posibil ca Spiţă să-şi fi schimbat numele după săvărşirea faptelor împreună cu Băhăian şi să-şi fi luat o altă identitate, ascunzăndu-se pe undeva prin ţară, de teama de a nu fi omorăt la ordinele fostului partener de afaceri.

Eliminat de „locotenenţii" lui Băhăian?

Totuşi, anchetatorii nu exclud nici varianta conform căreia Spiţă să nu mai fi apucat să-şi pună în aplicare planul de „evadare" de sub aripa lui Băhăian şi să fi fost executat şi el de „locotenenţii" acestuia, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş. Conform datelor oficiale existente la acest moment, Ionuţ Aurelian Spiţă apare ca fiind acţionar în trei firme, respectiv Hellen Club Agency SRL, Agromexim SRL şi D&D Distribution SRL. De menţionat că toate cele trei societăţi sunt din Bucureşti, iar Spiţă este, totodată, şi administratorul Hellen Club Agency şi D&D Distribution. Potrivit informaţiilor respective, omul de legătură între Băhăian şi Spiţă a fost un anume Dan Negureanu. În ceea ce priveşte Hellen Club Agency, firma a fost înfiinţată în 2003, iar la momentul acesta se află în dizolvare judiciară, după ce nu a depus bilanţul pe anii 2004, 2005, 2006, 2007 şi 2008. Firma avea un capital social de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate era reprezentat de „creaţie şi interpretare artistică, dramatică şi muzicală". Acţionarul principal al societăţii era Spiţă, cu 95%, fiind asociat cu Dan Negureanu, care avea 5%.

magura_cadavre_pentru_material_spita.jpgNegureanu, omul de legătură

Într-o situaţie similară se află şi societatea Agromexim SRL, care a intrat în faliment, după ce nu a depus bilanţul pentru anii 2004 - 2008, deşi fusese înfiinţată în 1997. Capitalul social al Agromexim era de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate era reprezentat de „intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate". Cei doi asociaţi erau aceiaşi Ionuţ Spiţă şi Dan Negureanu, de data aceasta Spiţă avănd doar 5%, iar Negureanu 95%. Administratorul societăţii era Negureanu, dar acesta a fost suspendat cănd firma a intrat în faliment, lichidatorul Agromexim fiind Gabriel Nicolae Dinu. De asemenea, AMD Grup Expert IPURL reprezenta lichidatorul judiciar al societăţii falimentare. Revenind la legătura de afaceri dintre Ionuţ Spiţă şi Sergiu Băhăian, trebuie menţionat că, pe 2 august 2006, acesta din urmă s-a retras din SC D&D Distribution COM SRL Bucureşti şi i-a cedat acţiunile sale lui Spiţă. În urma noii distribuiri a acţiunilor, Ionuţ Spiţă deţinea 5% din firmă, devenind totodată şi administrator, în timp ce restul de 95% îi aparţinea lui Dan Negureanu. În prezent, firma este în funcţiune, dar are sediul expirat, iar bilanţul anual nu a fost depus pentru anii 2004, 2006, 2007 şi 2008. Obiectul principal al societăţii înfiinţate în 2004 este reprezentat de „intermedieri în comerţul cu produse diverse". Însă, aceasta nu este singura firmă în care au fost asociaţi cei trei - Băhăian, Spiţă şi Negureanu. Tot în 2006, împreună cu Băhăian şi cu acelaşi Negureanu, Spiţă a preluat SC Gimatex SRL Dridu, reuşind să cauzeze alături de aceştia un prejudiciu de peste 30 de miliarde de lei vechi. În ceea ce-i priveşte pe Băhăian şi pe Negureanu, aceştia sunt asociaţi în firma Servmark 95, înfiinţată în 1994. Deloc surprinzător, şi această societate se află în dizolvare judiciară, avănd certificatul de înmatriculare preschimbat. De asemenea, firma nu a depus bilanţul pentru anii 2004 - 2008, obiectul de activitate principal fiind „recuperarea deşeurilor şi resturilor metalice reciclabile". În timp ce Băhăian deţine 45%, restul de 55% din firmă îi revine integral lui Dan Negureanu, acesta din urmă îndeplinind şi funcţia de administrator.

Suspecţii, după gratii

Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, este posibil ca, avănd o asemenea „fişă" la activ, Ionuţ Spiţă să nu fi reuşit în încercarea de a fugi de fostul său partener de afaceri şi de asasinii puşi de acesta pe urmele lui. În acest context, nu este exclus ca, în următoarele luni, anchetatorii să descopere cadavrul lui Spiţă fie în Canalul Dunăre - Marea Neagră, fie îngropat într-o groapă improvizată în curtea unor săteni. În ceea ce-i priveşte pe cei doi suspecţi ai odioaselor crime în serie, doar Adrian Grigoraş a declarat recurs împotriva arestării preventive, Valentin Şlepac părănd mai degrabă resemnat că îşi va petrece următoarele zile în spatele gratiilor. Dosarul a ajuns deja la Curtea de Apel Constanţa, recursul lui Grigoraş urmănd să se judece pe 21 ianuarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii