Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Chesoi "Un presedinte de CJ trebuie sa fie impartial, serios si consecvent"

ro

13 Jun, 2008 00:00 991 Marime text
1213279641.jpg

Taranistii tomitani au decis ca presedintele organizatiei judetene PNTCD este omul care poate conduce judetul in urmatorii patru ani

Absolvent al Facultatii de Administratie Publica, Tudorel Chesoi are un masterat in Drept international si a intrat in competitia pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta bazandu-se pe experienta administrativa capatata in cele doua mandate de consilier municipal. Chiar daca nu are in spate un partid mamut, liderul taranist este increzator ca electoratul va aprecia valoarea individuala a fiecarui om.

Uninominalul este un avantaj sau un dezavantaj pentru dumneavoastra?


Este un sistem de conjunctura. Votul uninominal are si parti bune, dar si rele. Pentru mine reprezinta avantajul, deoarece sunt cunoscut. In general, nu consider ca este un vot capabil sa reformeze clasa politica, asa cum s-a trambitat foarte mult.

Ce calitati ar trebui sa aiba un presedinte de Consiliu Judetean?


In primul rand, sa fie impartial si serios. In al doilea rand, consecventa in materializarea promisiunilor facute si in respectarea principiilor, constant in actiuni si sa se comporte asemenea unui mic rege. Viitorul presedinte al CJC trebuie sa se detaseze de partidul care l-a propus si sa devina un conducator impartial, deschis tuturor primarilor si comunitatilor din judet, indiferent de convingerile sau apartenenta politica. Sustin o asemenea atitudine intrucat lupta politica poate deveni inversunata si sa aiba efecte negative asupra locuitorilor judetului. Subiectivismul presedintelui CJC trebuie sa dispara, astfel incat toate localitatile sa fie sustinute in mod egal, indiferent de coloratura politica a primarului.

Care ar fi principalele probleme ale judetului Constanta?


Principalele probleme ale judetului ar fi: zonele cu risc de inundatie, lipsa retelelor de apa potabila si canalizare in numeroase localitati si nivelul de trai scazut, in special al populatiei din mediul rural, care nu a fost sustinuta. De asemenea, situatia drumurilor continua sa creeze probleme, cu toate ca, inaintea alegerilor, cativa kilometri se pietruiesc sau se asfalteaza... Daca gandim si actionam asa, poate ar fi mai bine sa facem alegeri mai des. Eroziunea plajelor, falezele si fluidizarea traficului ar fi alte aspecte ce nu au fost remediate nici pana la ora actuala.

Ce solutii propuneti?


M-am gandit la realizarea unui parteneriat intre CJC si Universitatea "Ovidius", in vederea realizarii de proiecte cu finantare din fonduri europene. Cu banii obtinuti voi putea incepe rezolvarea problemelor enumerate anterior si nu numai.

Cum veti atrage fonduri europene, avand in vedere ca CJC are debite la Uniunea Europeana?


Normal ar fi ca datoriile CJC catre Uniunea Europeana sa fie achitate de cei care au gresit. Judetul Constanta nu poate fi frustrat de posibilitatea de a obtine fonduri europene. Pe de-o parte vor trebui achitate datoriile fata de UE, rezultate din greselile facute anterior, si continuate proiectele de care vorbeam mai devreme. Insa, pana la rezolvarea acestei situatii, va trebui sa apelam la fonduri guvernamentale si la bugetul judetean.

Cum veti pune in practica propriul program electoral, in cazul unui consiliu ostil?


Daca un presedinte CJ stie sa se detaseze de partidul care l-a promovat, cu siguranta va fi apreciat si sustinut de consilierii judeteni. Atunci, ne asezam la masa, lasand partizanatul politic deoparte, si discutam deschis proiectele si prioritatile judetului. Nu va fi usor de realizat o alianta, dar, prin negocieri directe, Consiliul Judetean, in ansamblu, va deveni functional si eficient. Daca nu voi dispune de o majoritate reprezentata din colegii mei de partid, voi apela la aliante conjuncturale pentru sustinerea proiectelor gandite pentru cetatenii judetului. Sunt un om realist, iar ca presedinte al CJC nu voi incepe imediat sa deschid un santier amplu la nivelul judetului, intrucat va trebui sa analizez starea, la momentul venirii mele, a bugetului. Executia bugetara, mai mult de jumatate, s-a facut si multe proiecte au fost demarate si, daca sunt bune, vor trebui continuate. Totusi, exista si posibilitatea amanarii sau anularii unor hotarari ale CJC care nu sunt prioritare pentru oamenii din judet.

Care sunt prioritatile dumneavoastra pentru perioada 2008 - 2012?


Prioritatile mele vor putea fi incluse pe agenda de lucru o data cu proiectarea bugetului judetean pentru anul viitor. Pentru acest mandat voi avea in vedere: consolidarea digurilor in zonele cu risc de inundatii, acordarea unei atentii sporite factorului social, prin ajutorarea oamenilor nevoiasi, in colaborare cu biserica, realizarea unor studii de fezabilitate privind reabilitarea sistemelor de irigatii si a statiilor de pompare. De asemenea, vreau sa rezolv problema apei curente in fiecare localitate a judetului si, cu sprijinul Guvernului, vreau sa realizam doua metropole - Constanta si Mangalia, care vor atrage investitori si vor permite si dezvoltarea localitatilor limitrofe. Astfel se pot rezolva, simultan, mai multe probleme: lipsa locurilor de munca, a veniturilor sigure, la un nivel care sa permita localnicilor un trai decent, si cresterea bugetelor comunitatilor respective.

De ce locuitorii judetului Constanta v-ar vota pe dumneavoastra ?


Consider ca am dovedit ca sunt un om serios, care, pornind de jos, a reusit sa dezvolte o afacere. Cunosc greutatile oamenilor, nu-mi place sa promit, daca nu pot realiza si nu recurg la manipularea populatiei, profitand de saracia existenta in majoritatea comunitatilor, cu scopul de a obtine voturi. Sunt un om caruia ii place sa ajute oamenii si experienta mea administrativa si politica vreau sa o pun in slujba lor. Bazandu-se pe aceste argumente, sper ca cetatenii judetului Constanta sa inteleaga ca pot avea incredere in mine si ca ma vor alege presedinte al CJC. Sper intr-o maturizare a electoratului si in acordarea votului nu pe criteriul cine are in spate un partid mai puternic, ci pe valoarea individuala a candidatului.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii