Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Bamburic dator la camatari cinci milioane de euro

ro

16 Feb, 2008 00:00 425 Marime text

Omul de afaceri l-a descris pe agresor si a indicat chiar un potential suspect

Omul de afaceri Liviu Bamburic, impuscat in urma cu doua zile, si-a revenit. Ieri dimineata, victima a reusit sa stea de vorba cu procurorii, care incearca sa afle de la el ce dusmani avea si cine ar fi putut pune la cale lovitura. Anchetatorii nu au dorit sa dea nici un fel de relatii, marginindu-se sa spuna ca victima este "cooperanta". In lumea interlopa se spune ca Liviu Bamburic datora unui camatar pe nume Amedeo, doua milioane de euro, iar datoriile la camatarii din Bucuresti se ridica la trei milioane de euro. Medicii se pregatesc pentru cea de-a doua operatie, in cursul careia urmeaza sa fie extrase celelalte patru gloante, ramase in trup. In vreme ce cadrele medicale fac tot posibilul sa-l puna pe picioare pe omul de afaceri, politistii, coordonati de procurori, incearca sa afle ce dusmani avea Liviu Bamburic, dusmani care se pare ca nu erau putini avand in vedere ca acesta este implicat in mai multe afaceri cu terenuri, jocuri de noroc si bani cu camata. Pentru moment, tot ceea ce se stie este ca atacatorul purta o cagula si a tras de la maximum 4-5 metri, distanta la care s-au gasit tuburile de cartuse goale. Dupa cum apreciaza specialistii, distanta ar fi putut fi si de un metru, dar in niciun caz mai mare de cinci metri. In alta ordine de idei, daca, din punct de vedere juridic, fapta comisa este neindoielnic o tentativa de omor, in ceea ce priveste intentia atacatorului situatia este cu totul alta. In opinia procurorilor care ancheteaza cazul, dupa modul in care sunt grupate plagile si faptul ca nu s-a tras direct in cap sau in inima, ci victima a fost "curatata" de la abdomen in jos, reiese ca atacatorul nu a vrut sa-o ucida. Impuscarea lui Liviu Bamburic a fost fie un avertisment, fie o incercare de "paradire" a lui. Cu alte cuvinte, s-a dorit ca, din punct de vedere fizic si psihic, Liviu Bamburic sa nu mai fie niciodata ceea ce a fost. Mai mult, modul in care a fost executata operatiunea denota ca este vorba de un profesionist. La acest moment, sperantele ca identitatea atacatorului sa fie stabilita sunt putine, iar pe masura ce timpul trece scad considerabil.

Atacatorul era slabut si avea 1,75 metri inaltime

Majoritatea politistilor sunt de parere ca este vorba de un racket care a parasit demult tara. Daca nu a fost prins imediat, astfel incat sa se verifice daca pistolul prezinta urme de praf sau de tragere sau daca nu exista, cel putin, arma cu care s-a tras, sansele sunt infime. Singura speranta a anchetatorilor sunt chiar relatiile pe care le poate oferi victima si expertiza balistica ce se va face, la solicitarea inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, de urgenta. In lumea interlopa se spune ca Liviu Bamburic imprumutase, in urma cu mai bine de un an, 400.000 de euro de la un camatar pe nume Amedeo din Piata Chiliei. Dobanda la dobanda s-a adunat, iar omul de afaceri datoreaza acum doua milioane de euro. Se spune ca, in afara de acesti bani, datoreaza camatarilor din Bucuresti alte trei milioane de euro. Victima a declarat ca cel care l-a atacat avea constitutie astenica si 1,75 metri inaltime. Totodata, a precizat ca, in opinia lui, singurul care ar fi avut de castigat de pe urma mortii sale ar fi fost un oarecare Amet Samir, caruia i-ar fi ramas trei milioane de euro in cazul in care Bamburic ar fi murit. Pentru moment, anchetatorii merg pe doua piste: razbunarea camatarilor sau gelozia. Expertiza balistica se face la Institutul Criminalistic de pe langa Inspectoratul General al Politiei Romane, iar anchetatorii spera sa fie gata in cel mult doua-trei zile. Trebuie precizat ca, in cadrul acestei expertize, glontul va fi comparat, in baza de date existenta, cu proiectile de la alte fapte ramase, in primul rand, cu autor necunoscut. In alta ordine de idei, se confirma ca arma cu care s-a tras este un Makarov, pistol aflat si in dotarea politiei. Asa cum am mai precizat, in seara respectiva omul de afaceri a petrecut un timp in Cazino Quin din Hotel Yaki. Nimeni nu l-a vazut certandu-se, dar a vorbit mult la telefonul mobil. Odata impuscat, Liviu Bamburic si-a sunat bodyguardul, cerandu-i ajutor. Din nefericire, acesta nu cunostea adresa exacta la care locuia iubita sefului sau si a durat mai mult pana sa ajunga la locul faptei.

Similitudini cu racketul Gorbunov

Circumstantele in care a fost impuscat Liviu Bamburic seamana izbitor cu cazul Serghei Gorbunov, racketul care in anul 2004 a impuscat trei oameni de afaceri, doi din Constanta si unul din Brasov. Victimele erau, si in acest caz, oameni de afaceri, iar atacatorul purta cagula. Prima victima a fost omul de afaceri Cristian Stroe Putinica, patronul unui lant de case de amanet. Pe data de 12 septembrie 2003, la ora 22.00, acesta a fost impuscat de doua ori, in piept. Arma cu care s-a tras a fost tot un Makarov, iar barbatul a fost impuscat tot intr-o scara de bloc. Cristian Putinica a supravietuit, dar traieste si acum cu un glont infipt in fosa iliaca, pe care niciun medic nu s-a incumetat sa-l scoata. Cateva luni mai tarziu, pe data de 24 martie 2004, chiar in ajun de Ziua Politiei, chestorul Traian Jipa, pe atunci seful IPJ Constanta, a mai primit o lovitura. Un alt om de afaceri, de data aceasta patronul unei case de schimb valutar, Fenis Agali, din Eforie Nord, a fost impuscat in scara blocului in care locuia. Numai ca aici gloantele au fost de calibrul 5,2. Sase proiectile l-au strapuns dar, desi ranit, Fenis Agali a avut puterea sa se lupte cu atacatorul, smulgandu-i haina de piele. In geaca politistii au gasit actele de identitate ale lui Serghei Gorbunov, de 25 de ani, cetatean moldovean, si un bilet de tren pe ruta Brasov - Constanta. Gorbunov a fost dat in consemn la frontiera. Intre timp, politistii au reusit sa se coordoneze si au stabilit ca inca un om de afaceri, de data aceasta din Brasov, fusese impuscat in aceeasi maniera, in luna februarie 2004. Numai ca, la fata locului, atacatorul scapase arma, un Makarov. S-a comparat pistolul cu glontul extras din trupul lui Cristian Stroe Putinica si s-a stabilit ca acesta fusese tras cu aceeasi arma. Prin urmare, cel care trasese, in cele doua cazuri, era una si aceeasi persoana. Pentru ca pierduse Makarovul, il impuscase pe Fenis Agali cu o alta arma, de calibru mai mic. Cateva zile mai tarziu, intr-un autocar care circula pe ruta Brasov-Chisinau, politistilor de frontiera le-a atras atentia un tanar care nu avea niciun fel de documente asupra sa. Avea la el 150 de euro, 1,7 milioane de lei vechi si pretindea ca isi pierduse pasaportul. Tanarul a fost retinut, dus la Punctul Politiei de Frontiera Sculeni si nu a durat mult pana a fost identificat. Gorbunov a fost condamnat la zece ani de inchisoare. S-a presupus ca mobilul a fost jaful, pentru ca victimele erau oameni de afaceri si aveau, asupra lor, sume mari de bani. Mobilul nu se potriveste, insa, in cazul lui Liviu Bamburic, care avea, in momentul comiterii faptei, 7.000 de euro, intreaga suma fiind gasita asupra lui. Pe de alta parte, daca Gorbunov a facut unele greseli, grave, care i-au condus pe anchetatori la identitatea lui, atacatorul lui Liviu Bamburic nu a facut astfel de erori. Anchetatorii nu au arma crimei, iar atacatorul nu a lasat nicio urma la locul faptei.

Medicii sunt optimisti

Echipa de medici, care l-a supus pe afaceristul Liviu Bamburic unei interventii chirurgicale de mare risc, considera ca evolutia starii de sanatate a pacientului este favorabila. Florin Stoian, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, a declarat ca in urma controlului din dimineata zilei de ieri, a constatat ca pacientul este constient, are tensiunea arteriala normala si respira spontan, fara a mai fi necesara conectarea la aparatul de respiratie artificiala. "In jurul orei 2.30, la Unitatea de Primire Urgente a fost adus un pacient cu multiple plagi impuscate la nivelul membrelor inferioare si abdomenului in stare foarte grava" a explicat acesta. In urma operatiei, care a durat mai bine de noua ore, echipa operatorie nu a reusit sa extraga toate gloantele care ii perforasera corpul. Trei proiectile de la nivelul rinichiului stang, arterei femurale si peritoneului, foita care inveleste abdomenul, au fost extirpate. Specialistii medicali care au efectuat interventia considera ca leziunile care au pus in pericol viata pacientului au fost cele din zona vezicii urinare, ruptura de uretra si hematomul de la nivelul femurului stang, care a produs oprirea brusca a circulatiei sanguine. "In cazul in care obstructia nu ar fi fost stopata, pacientul ar fi fost in pericol de a pierde membrul inferior in intregime", a adaugat Stoian. Omul de afaceri constantean va fi supus altor interventii pentru a-i fi extrase alte patru proiectile. Unul din femur, altul din hipocondrul drept al corpului care corespunde lobului drept al ficatului si vezicii biliare si doua din partea de jos a bazinului. Purtatorul de cuvant al SCJU a explicat ca aceste gloante nu produc hemoragii interne si nu reprezinta un risc major pentru viata acestuia. De asemenea, tot dupa stabilizarea pacientului, medicii isi vor indrepta atentia si catre fractura membrului pelvin. In afara de gloantele scoase intra-operator si de cele care inca mai exista in trupul barbatului, din schema corporala pusa la dispozitie de dr. Stoian reiese ca mai exista alte patru rani. Parerea medicilor este ca aceste leziuni usoare au fost provocate de alte proiectile care au trecut razant cu corpul lui Liviu Bamburic. In ciuda complicatiilor, chirurgii care l-au operat pe barbatul impuscat in fata blocului de pe Aleea Hortensiei nr. 2 sunt optimisti. "Evolutia pacientului este favorabila. Probabil ca l-a iubit si Cel de Sus pentru ca multitudinea de gloante nu a atins organele vitale", a precizat dr. Florin Stoian. Credincios sau nu, proprietarul clubului Two a fost cu siguranta norocos.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor} {autor} Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii