Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:18 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Huţucă - „11 decembrie reprezintă un pas către reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului cu echipa PNL - Dacian Cioloş”

ro

29 Nov, 2016 00:00 5267 Marime text
Cu o experienţă de 25 de ani în finanţe, candidatul PNL la Camera Deputaţilor Bogdan Huţucă a fost, între anii 2007 şi 2013, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Din iunie 2013 şi până la începutul acestui an, a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Generale Legislaţie Cod Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În perioada februarie - octombrie 2016 a fost şef al Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la nivelul regiunii Galaţi. Consideră că singura şansă a României de a ieşi din cercul vicios al sărăciei este o clasă politică nouă, formată din oameni integri şi profesionişti.
 
Cum merge campania electorală? Cum vă primesc oamenii? Ce întrebări au? Ce probleme?
 
Bogdan Huţucă: Avem o campanie dinamică şi, cu toate că am ocupat o funcţie publică ce presupunea interacţiunea permanentă cu oamenii, niciodată nu am crezut că o să am posibilitatea să discut cu atâtea persoane. Suntem bine primiţi, oamenii sunt curioşi, vor să ne cunoască şi au foarte multe întrebări. Ne confruntăm totuşi şi cu o stare de neîncredere şi de dezamăgire a oamenilor faţă de clasa politică, cea care, în ultimii 26 de ani, nu a reuşit să genereze proiecte capabile să elimine vulnerabilităţile societăţii româneşti.
 
Vă pot povesti care a fost prima mea impresie atunci când m-am deplasat într-o zonă cu sate defavorizate din punct de vedere economic. Nicio statistică şi nicio cifră nu te pot pregăti pentru întâlnirea cu lumea reală. Sunt zone în care nu există investiţii majore care să genereze locuri de muncă şi nivel de trai. Vorbim de un cerc vicios al sărăciei, o capcană din care este foarte greu să ieşi. Întâlneşti foarte mulţi copii şi nu ai cum să nu te întrebi ce perspectivă au pentru a se dezvolta, ce şansă au pentru a reuşi, în condiţiile în care în jurul lor nu există un model de viaţă, nu există repere. Unica lor şansă este educaţia - o şcoală bine dotată, cu acces la informaţii şi cu dascăli bine pregătiţi.
 
Fiind un specialist în fiscalitate, bănuiesc că proiectele dvs. se vor îndrepta către modificări ale Codului de Procedură Fiscală sau în zona Codului Fiscal. Domnule Huţucă, de ce este importantă regândirea sistemului de deduceri fiscale, pentru o piaţă egală a forţei de muncă?
 
Bogdan Huţucă: Conform studiilor Băncii Mondiale, două caracteristici principale ale poverii fiscale se evidenţiază în România:
- pentru majoritatea nivelurilor de venituri ale angajaţilor, povara fiscală în România este mai mare faţă de celelalte ţări
- povara fiscală în România creşte mai abrupt la nivelul veniturilor mici.
În afară de faptul că afectează negativ corectitudinea sistemului de impozitare, generează şi distorsiuni semnificative pe piaţa muncii, ce ar putea afecta ocuparea forţei de muncă, cu efecte dăunătoare faţă de creşterea veniturilor fiscalizate. O povară fiscală mare creşte costul muncii pentru angajator, reducând astfel cererea de forţă de muncă, efectul fiind mai accentuat în cazul angajaţilor necalificaţi şi al celor tineri. De asemenea, se reduce plata netă primită în mână de angajaţi, micşorând astfel avantajul de a participa la o piaţă a muncii cu formă legală.
 
Există avantaje mult mai mari pentru angajatori să-şi declare norme parţiale de muncă, deşi, în realitate, angajaţii lucrează cu normă întreagă, pentru a evita plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit. Dacă păstrarea impozitului pe venit fix (actuală în România) reprezintă o prioritate politică, reducerea poverii fiscale pentru angajaţii cu venituri mici şi eliminarea practicilor de angajare la negru presupun: reducerea nivelului de contribuţii (programul PNL propunere o reducere de 7%), mărirea deducerii de bază la calculul impozitului pe venit de la nivelul actual de 300 de lei la un nivel apropiat de salariul minim pe economie şi introducerea unui sistem de credite fiscale (sume întoarse de la bugetul statului pentru familiile active cu persoane în întreţinere).
 
Se tot vorbeşte despre transparentizarea totală a cheltuielilor publice, indiferent dacă vorbim de ministere sau dacă vorbim de o primărie. Trebuie să recunoaştem, rezultatele sunt încă firave în domeniul transparenţei. Cum ar trebui să procedeze legiuitorul astfel încât, în cel mai scurt timp, cheltuielile publice să fie puse la vedere? 
 
Bogdan Huţucă: Consider că legiuitorul ar trebui să oblige toate autorităţile şi instituţiile să publice într-o bază de date unică la nivel guvernamental, în acelaşi format, documentaţia privind licitaţiile publice, toate contractele privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi execuţia de lucrări şi toată documentaţia privind recepţia acestora.
 
Să vorbim şi despre Constanţa. Care este prima problemă pe care doriţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de deputat?
 
Bogdan Huţucă: Ar fi problema descrisă în răspunsul de la prima întrebare. Cred că ar trebui să ne gândim ca o parte din sumele defalcate primite de la stat să fie dirijate de Consiliul Judeţean către educaţie, ţinând cont de o prioritizare a proiectelor. Numai în acest mod un copil din Dobromir, Sinoe, Pantelimon, Vulturu etc. va beneficia de egalitate de şansă la educaţie şi perspectiva de a reuşi în viaţă.
 
Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal?
 
Bogdan Huţucă: Aş dori să mă adresez tuturor constănţenilor, îndemnându-i să se prezinte la vot şi să aibă încredere că o echipă PNL - Dacian Cioloş va reprezenta un pas înainte către reînnoirea şi reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii