Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Zeci de mii de copii români speră să fie adoptați

ro

03 Jun, 2014 18:01 2310 Marime text
Începând din acest an, 2 iunie a devenit data la care România celebrează Ziua națională a adopției. Hotărârea a fost luată de Camera Deputaților la inițiativa fundației „Ador Copiii”.

Ziua Națională a Adopției este dedicată celor peste 60.000 de copii aflați în centrele de plasament din România și care așteaptă în fiecare zi să facă parte dintr-o familie adevărată. Condițiile precare de zi cu zi determină tot mai multe cupluri de români să își lase pruncii în centre instituționalizate, unde duc lipsă de căldura părintească. Ziua Națională a Adopției are ca scop conștientizarea privind realitățile cu care se confruntă copiii din sistemul de protecție specială ale căror familii nu le pot asigura creșterea și totodată promovarea adopției. În Constanța, din păcate, în ultimul an, numărul încuviințărilor de adopție a scăzut considerabil.
“Comparativ cu anul 2012, am avut 60 încuviințări adopție; anul trecut doar 20 adopții au fost finalizate. De la modificarea legislației s-a îngreunat un pic procedura declarării copiilor ca fiind adoptabili. Legea acordă foarte mult credit părinților biologici, în sensul că direcția trebuie să facă foarte multe demersuri pentru integrarea copilului în familia biologică, în familia extinsă, iar acest lucru necesită foarte mult timp”, ne-a declarat Afrodita Pârvuleț, Șef Birou Adopții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
 
Orice persoană dorește să adopte un copil în România trebuie în prealabil să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului unde va fi informată conform legii, despre procedura pe care o are de parcurs .
“Li se dă o listă cu toate documentele necesare pentru întocmirea dosarului, o listă cu actele normative din domeniul adopției tocmai pentru a se informa în prealabil în legătură cu procedura. Aceste informări au loc și în cadrul evaluării propriu-zise. După ce se întocmesc dosarele, împreună cu o cerere de evaluare se depun la sediul direcției, noi având din acel moment obligația săî finalizăm procedura de evaluare în vederea obținerii atestatului în maximum 120 de zile”, ne-a spus Afrodita Pârvuleț, șef Birou Adopții DGASPC. Conform legii, în România pot adopta copii atât persoanele căsătorite cât și cele necăsătorite.

Sursa text: Gazeta de Năvodari
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii