Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Vot favorabil pentru preluarea a 13% din pachetul de acțiuni al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime

ro

03 Apr, 2014 20:29 1679 Marime text
Consilierii locali au votat pentru preluarea procentului de 13% din pachetul de acțiuni al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Pentru ca întreaga procedură să fie finalizată, urmează acum ca Ministerul Transporturilor ori Parlamentul să adopte un act normativ pentru trecerea cu titlu gratuit a acțiunilor în portofoliul Consiliului Local. Dacă ministrul de resort va da o ordonanță de guvern, atunci lucrurile s-ar simplifica mult mai repede. În caz contrar, Mazăre susține că ar mai putea dura. Și asta pentru că o lege adoptată de Parlament ar trebui să ajungă în final la Traian Basescu, iar Mazăre susține că președintele s-a opus și pentru trecerea primelor 20 de procente din acțiuni la Consiliul Local.
 
“În urma discuțiilor avute cu ministrul Șova, alaltăieri, de către mine, și cu secretarul de stat Matache de către viceprimarul Făgădău, a reieșit necesitatea de a emite de urgență acordul și acceptul Consiliului Local de a primi cu titlu gratuit, încă 13% din acțiunile Administrației Porturilor Constanța, deținute în acest moment de Minister. Guvernul urmează să elaboreze fie o hotărâre de guvern fie un proiect de lege pe care să-l înainteze Parlamentului, prin care să fie transferate aceste 13% acțiuni către autoritatea locală, urmând ca un pachet de 14% să fie listat pe Bursă. În acest fel Portul va fi deținut, 33% de către stat prin Ministerul Transporturilor, 33% de către autoritatea locală și 34% de către private. Privatul va fi împărțit astfel 20% fondul Proprietatea și 14% acțiuni listate pe Bursă.” a declarat Radu Mazăre, primarul orașului Constanța.
 
Primarul a anunțat că banii pe care municipalitatea îi va câștiga de pe urma acestor acțiuni vor fi folosiți pentru majorarea subvențiilor la căldură pentru populație. Pentru cei care beneficiează în prezent de astfel de subvenții, reducerea va fi mult mai mare. Totodată acestora li se vor mai adăuga alți 30.000 de constănțeni care vor primi subvenții.
 
“Eu urmăresc ca din aceste acțiuni pe care le deține municipalitatea, din profitul pe care îl va avea din deținerea acestor acțiuni, să măresc subvenția la energie termică și să ajut păturile defavorizate ale orașului să treacă iarna. Iar o parte din operatorii din Port care plătesc niște tarife extrem de mici în acest moment și le-au plătit timp de 20 de ani, către statul roman, maximizându-și profitul lor astfel la milioane de euro, sigur că au încercat prin toate metodele să nu se facă acest transfer.” a afirmat Radu Mazare, primarul orașului Constanța.
 
Mazăre susține ca intervenția Consiliului Local în administrarea Portului era mai mult decât necesară în condițiile în care, în present, acolo există firme ale căror investiții au crescut substanțial în ultimii ani, însă banii pe care acestea le plătesc către adminstrație pentru terenurile deținute în chirie au rămas la nivelul anilor 2000. Edilul spune că după ce va prelua și cele 13 procente, prețurile vor fi actualizate, iar intrarea Consiliului Local în administrarea Portului Constanța va însemna bani mai mulți la bugetul local, dar și mult mai multe locuri de muncă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii