Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:01 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Sfințirea Aghiazmei, prilej de bătaie pe dopuri

ro

05 Jan, 2014 17:23 1459 Marime text
Orice sărbătoare de mare importanță pentru români, are și “tradițiile” ei. Nu ne referim la cele păstrate din moși strămoși cu o anumită semnificație, ci la credincioșii care aproape se calcă în picioare la propriu pentru o sticlă de apă sfințită sau mai nou, pentru... dopuri. 

Importanța sticlelor cu agheasma a pălit în fața dopurilor. Zecile de consțănțeni care s-au adunat la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel au uitat de bunătatea creștină și s-au descurcat fiecare cum au putut pentru a prinde un capac de plastic. Asta după ce ÎPS Teodosie a sfințit butoaiele cu agheasmă înaintea Bobotezei. Și scenele desprinse parcă dintr-un alt film au continuat.

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru această sărbătoare aproximativ 120.000 sticle pentru Aghiazma Mare. Recipientele de plastic au primit etichete speciale, iar ÎPS Teodosie a urcat pe cisternele Pompierilor Militari pentru a sfinți apa.

După o slujbă care a fost organizată în fața catedralei Sfinții Petru și Pavel din Constanța, oamenii s-au grăbit să-și umple sticlele cu aghiazmă. Pregatiți de acasă cu sticle sau chiar pungi, fie așteptând sticlele speciale oferite de Arhiepiscopie, oamenii s-au pus de acord asupra efectului binefăcător al apei sfințite.

Prelații susțin că apa sfințită rezista până la 30 ani.

“S-au mirat toate puterile cerești la apa care se sfințește în Agheasma Mare. Coboară toate puterile cerești. Este mare Agheasma aceasta, pentru că de aceea se săvârșește doar în două zile ale anului. Se folosește spre izgonirea răului din sufletele, din casele și din calea noastră”, a spus ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Luni va avea loc ceremonia de Bobotează. Slujba va începe la Catedrala Arhiepiscopală la ora 8.45, iar alaiul se mută pe faleza Cazinoului începând cu ora 12.00.

Ti-a placut articolul?

Comentarii