Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Lupte tătăreşti la Năvodari

ro

01 Sep, 2013 18:29 3030 Marime text
Minoritatea tătarilor turco-musulmani din Dobrogea îşi promovează obiceiurile şi în Năvodari! Mai mulţi tineri au participat duminică la turneul de lupte tătăreşti organizat în Tabăra Năvodari. Potrivit tradiţiei, cel mai bun luptător câştigă un berbec. Specific culturii tătare, luptele se desfăşoară pe fundal muzical.
 
„Astăzi este penultima luptă din turneele de anul acesta, noi suntem singura minoritate care are un sport tradiţional. Este un sport de contact [...] eu zic că este ceva frumos şi ar trebui să fie mult mai bine promovat de autorităţile locale pentru că e un punct de atracţie şi pentru turiştii care vin.”, a declarat Gelil Eserghep, preşedinte UDTTMR.
 
Pe lângă faptul că reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, organizarea unor astfel de evenimente are ca scop păstrarea obiceiurilor tătăreşti.
 
„Este o competiţie în adevăratul sens al cuvântului, unde câştigătorul ia marele trofeu, un batal, iar ceilalţi premii tradiţionale constând în bairac.”, a declarat Amet Varol, deputat UDTTMR.
 
Spectatorii susţin că astfel de evenimente ar trebui organizate mai des. Următorul eveniment de acest gen va avea loc la Constanţa, pe 7 septembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii