Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Bayram cu fast, la Constanța

ro

19 Oct, 2013 13:49 2027 Marime text
Petrecerea de Kurban Bayram organizată de liderii UDTTMR a adus la malul mării oficialități din toată lumea, alături de figuri politice autohtone, reprezentanți de marcă ai comunității turco-tătare din Dobrogea dar și o mulțime de oameni de rând, care reprezintă cu mândrie minoritatea musulmană de la Constanța și nu numai. A fost o seară ce adevărat specială, în care culoarea locală a evenimentului i-a impresionat pe oaspeții de peste hotare.
Week-end-ul a dat startul petrecerilor de Kurban Bayram, așa cum îi îndeamnă pe musulmani tradiția. Despre însemnătatea uneia dintre cele mai mari sărbători islamice ne-a vorbit Muftiul Cultului Musulman din România.
“Este cea de-a doua mare sărbătoare a religiei noastre. Bineînțeles, pe lângă faptul că se sacrifică un animal în munele lui Allah, iar acest sacrificiu are o tradiție veche în istoria Islamului și nu numai, avându-l ca întemeietor pe profetul Avram împreună cu fiul săi Ismail, când a vrut să sacrifice, după care bunul Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Gavriil cu un berbec, iată că tradiția continua din acele vremuri și până în zilele noastre, dar tot în această perioadă, în această lună sfântă, se organizează și pelerinajul care este unul  dintre cei cinci stâlpi de bază ai Islamului. Pe lână această sărbătoare a sacrificiului, această lună are ca și semnificație efectuarea pelerinajului o data pe an, obligatoriu o dată în viață pentru toți musulmanii care au posibilități financiare.”, a declarat Yusuf Muurat.
La Constanța, petrecerea organizată de liderii UDTTMR s-a bucurat de prezența unor personalități marcante, atît din țară cît și de peste hotare, întregind tabloul unei comunități unite și recunoscute.
„Am împărțit celor nevoiași, am mâncat cu rudele, și azi împărțim cu prietenii. Sunt foarte bucuros că mă aflu aici pentru că observ că autoritățile locale și cele centrale din România, ne tratează cu un deosebit respect [...] și eu vă zic că noi tătarii suntem oameni de cuvânt, suntem oameni deosebiți, așa cred eu pentru că sunt tătar [...] cine mă tratează cu respect va fi tratat cu respect din partea mea”, a declarat Gelil Eserghep, Președinte UDTTMR.
„Sunt foarte mândru că mă aflu în această seară aici și că am fost invitat de către comunitatea turco-tătară din România. Când am văzut câtă veselie este aici, chiar mă simt fericit. La aceeași masă stau cu românii, cu tătarii.”, a spus Haluck Agca,Consulul Turciei.
„Oaspeții, atât din străinătate, cât și invitații noștri deosebiți, au venit să petreacă ultima zi a Kurban Bayram-ului alături de comunitatea noastră și nu în ultimul rând de a degusta produsele noatre culinare.  Noi suntem foarte fericiți că avem prieteni adevărați aici în țară, cât și peste hotare.”, a declarat Varol Amet, vicepreședintele UDTTMR.

Comunitatea turco-tătară din Dobrogea este un motiv de mândrie și pentru personalitățile politice ale României, dar și pentru autoritățile constănțene.
„Am venit cu mare drag să petrec alături de ei și să fiu în aceste momente de sărbătoare alături de prietenii mei din Uniunea Turco-Tătară.”, a declarat senatorul Nicolae Moga.
„Ne bucurăm alături de ei, pentru că până la urmă fac parte din viața noastră cotidiană și aducem un semn de respect pentru ei, un respect pe care îl purtăm de ani de zile. Să nu uităm că aici în Dobrogea, oamenii s-au înțeles de-a lungul timpurilor, să nu uităm că Dobrogea a fost vreo 500 de ani ocupată de Imperiul Otoman și chiar și înainte și acum oamenii s-au înțeles foarte bine și este bine să fim împreună atât la bine cât și la rău.”, a declarat Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
„Încântat de invitație [...] le mulțumesc tuturor, comunității turco-tătare. Și la Năvodari comunitatea turco-tătară este unită și colaborează bine cu Primăria orașului Năvodari. Sunt oameni de toată nădejdea.”, a spus Nicolae Matei, Primarul orașului Năvodari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii