Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Confesiuni gurmande de iunie

ro

21 Jun, 2011 10:45 2420 Marime text

De ziua mea am ales sa pacatuiesc in mod gurmand si sa va ofer o confesiune in care cuvintele sunt inlocuite de arome si senzatii aparte. Internetul e departe de a ne permite o degustare inedita in cautarea Punctului Gurmand si de aceea va ofer o mica descriere a ceea ce am explorat azi in Paris.

prajituri.jpgArlequin (verde) Din a sa coaja bruna amintind de boabele de cacao, fisticul se prezinta ca una dintre cele mai senzuale arome. Textura cremei autentice de fistic este untoasa si groasa asemenea unui balsam in timp ce aroma dezvaluie deopotriva sugestii de migdale, vanilie si alune. Prajitura arléquin exploreaza aceasta aroma suava a fisticului in care totul curge, fara contraste. Precum textura pastei, prajitura este cremoasa topindu-se in gura. Totul e moliciune, de o tandrete infinita intr-un alint senzual al papilelor gustative. Pe un piscot foarte subtire (0,3 mm) insiropat pluteste un strat gros de crema de ciocolata (ganache) peste care se afla spuma groasa si cremoasa de fistic, delicat parfumata. O gelatina transparenta finiseaza cilindrul iar pe ea sunt dispuse un "macaron" inmiresmat si o linie crocanta de ciocolata care sugereaza nervurile fisticului.
Cap Vert (rosu) Ati savurat vreodata boabele de coacaze rosii una câte una, surprinzând momentul când pielita ferma a fructului rosu se sparge in gura eliberând aroma caracteristica intr-o explozie acidulata? Aceasta senzatie care aliaza textura si gustul intr-un mariaj de senzatii contrastante este surprins in prajitura Cap Vert, un nume de contrast. Semisfera senzuala de un rosu aprins, ferma si totusi moale, tremurând de placere la atingere, este dispusa pe un blat foarte subtire (0,5-1cm) de biscuit crocant si sfarâmicios. Acesta contrasteaza la nivel de textura si senzatii cu elementul central care reproduce o jumatate de boaba de coacaze rosii (sau merisor-cranberry). Centrul acestui deliciu gurmand frematând la fiecare atingere este reprezentat de o spuma de lamâie foarte acidulata. Ea este invelita intr-o spuma foarte fina de coacaze / zmeura cu un gust extrem de delicat si suav pus in evidenta de contrastul acidulat cu lamâia. Totul este invelit in sirop de capsuni-grenadine sub forma de gelatina, un strat transparent extrem de parfumat care intregeste savoarea ansamblului.
Saint Louis (brun) Putem oare surprinde aerul intr-o poetica gurmanda ferecând pentru vesnicie efemerul intr-un moment al deliciul sublim? Prajitura Saint Louis ne poarta intr-o lume unde diafanul devine materie, iar aerul dobândeste noi dimensiuni sub bolta palatina. Ce altceva este bezeaua coapta bine decât "plutirea" inchegata in zahar si albus, moment de alchimie fina când aerul devine "solid"? Sau spuma involburata in care o crema isi mareste in mod nechibzuit volumul dematerializandu-se cu fiecare lingurita. Pe un blat subtire de bezea diafana care se sfarâma la cea mai delicata atingere se inalta un colos de spuma aerata de ciocolata si cafea peste care e presarata cacao fina dar granulata. Intre cele doua tipuri de "granule", unul amar si marunt (cacao ca Nesquick) si altul dulce si voluminos (bezeaua alba) se afla spuma. Senzuala si dulce amaruie, spuma se infioara ca un sarut si se prelinge de emotie. Prajitura e fragila, intr-un delicat echilibru mentinut de o folie transparenta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii