Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:28 25 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2 august 1929 - se înființează Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă

ro

02 Aug, 2021 00:00 987 Marime text


Acum 92 de ani se înființa, în urma multor insistențe, Regia Autonomă a Porturilor și Căilor de Comunicație pe Apă. Principalul obiectiv al regiei era exploatarea și administrarea căile de comunicație pe apă, porturile, vasele aferente, instalațiile de orice fel ș.a.

Situația la acea vreme în ceea ce privește transportul maritim era bună.

„Suprafaţa totală a portului este 212 Ha din care 72 Ha este suprafaţa apei închise. Lungimea totală a digurilor şi cheiurilor eşte 7765 m. Actualmente pot opera la cheiuri circa 40 vapoare deodată, iar puterea de manipulare de mărfuri a portului Constanţa, lucrând cu 3 magazii de cereale (ziua de 24 ore), cu staţia de petrol (ziua de 24 de ore) şi la mărfuri generale s'ar urca la circa 600.000 vagoane anual, cifră ce ar satisface aproape în întregime nevoile comerţului românesc“ precizează Buletinul Camerei de Comerț și Industrie din anul 1928 referitor la portul din Constanța.

Pe 4 mai 1934 Regia Autonomă PCCA a fost redenumită în Administrația Comercială a Porturilor și Căilor de Comunicație pe apă.

Totuși, în 1936 are loc o schimbare. Odată cu înființarea Ministerului Aerului și a Marinei, controlul asupra Administrației este preluat de minister. Din Administrație au fost preluate total de Minister SMR și NFR.
 
Sursă foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Citește și:
Marina de Comerț Națională - „Ţara noastră atât de bogată în petrol!“

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii