Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Garabet Kümbetlian, „Amintiri și povestiri“ - o apariție editorială de excepție, disponibilă de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

ro

17 Dec, 2019 00:00 2568 Marime text

Lucrarea regretatului profesor doctor inginer Garabet Kümbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018) intitulată simplu „Amintiri și povestiri“  este mai mult decât un nou volum de memorialistică, iar titlul este modest în ce privește valoarea cărții. Iar aceasta în contextul în care paginile volumului readuc la viață frânturi din diferite momente ale istoriei Dobrogei și României, percepute și filtrate prin ochii unui fin observator. Totodată, persoane de geniu ale țării devin cunoscute și accesibile prin paginile neprețuitului volum.
 

 
Demn reprezentant al comunității armene în România, alături de înaintașii săi de seamă, profesorul doctor inginer Garabet Kümbetlian a fost, totodată, autorul unui număr de circa 30 de cărți, tratate, monografii, eseuri și cursuri universitare în domeniul Mecanicii Solidelor Deformabile și al Rezistenței Materialelor.
 
„Amintiri și povestiri“, lucrare semnată de regretatul profesor și disponibilă de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, reprezintă mai mult decât o poveste de viață. Este o poveste despre familie, întrajutorarea semenilor, multiculturaliate, succes și reușită, încercări și neajunsuri, despre oameni și locuri excepționale, personalități care, într-un fel ori altul, au marcat destinul autorului.
 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF!


Dedicată fiicei autorului, Corina, fiind generos ilustrată și susținută documentar, lucrarea „Amintiri și povestiri“ adăpostește o veritabilă rețea vie de vieți întrepătrunse, povești creionate cu elocvență și al căror numitor comun este profesorul doctor inginer Garabet Kümbetlian.
 
În ce privește autorul, trebuie menționat că, deși a fost doctor inginer, acesta nu s-a limitat la domeniul științelor exacte. Științele exacte, cu toate că și-au pus o amprentă determinată în viața sa, nu au reprezentat unicul domeniu de interes al ilustrului profesor. Imagine a omului universal intuit și susținut de Umanism, Garabet Kümbetlian a excelat la vioară, în pedagogie, fiind, totodată, autorul unor traduceri de excepție, inclusiv pentru opera lui Stephen P. Timoshenko, esențială în domeniul Rezistenței materialelor.
 
Totodată, este demn de întreaga atenție faptul că profesorul Garabet Kümbetlian a fost unul dintre românii de seamă cărora Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii le-au solicitat sprijinul în cercetare.
 
În acest sens, redăm în continuare din scrisoarea transmisă profesorului de către „Departament of Defense – Shock and Vibration Information Center – Naval Research Laboratoy“, din Washington, D.C., în care i se solicita colaborarea, în anul 1979, document cuprins în filele volumului „Amintiri și povestiri“:


 

„Deși eforturile depuse de noi pentru a fi la curent cu informațiile cele mai noi din domeniile amintite ne permit să fim informați în timp real, considerăm că s-ar putea să ne mai lipsească totuși informații cu privire la cercetările în curs și probabil la rezultatele studiilor încheiate recent. Această scrisoare are tocmai acest scop și anume de a vă solicita informații de această natură. (...)
 
În ce privește calitatea și cantitatea acestor date, suntem interesați în exclusivitate de informațiile primite de la cercetători eminenți, din domenii de activitate ca cele ale dumneavoastră. În ce vă privește, vă considerăm ca fiind un cercetător de bază («key investigator») în domeniul din aria problematicii tehnologiei familiare nouă V-am fi recunoscători dacă ne-ați trimite descrieri ale muncii și preocupărilor dvs. curente, susținute și adăugite de extrase ale lucrărilor dvs. tehnice recente. Ne interesează, de asemenea, în cel mai înalt grad părerile dumneavoastră cu privire la domeniul tehnologiei noastre și care necesită în mod normal critici sau îmbunătățiri ulterioare (...)“.

 
Citește și:
 

#Dobrogeaetnică: Laudatio Garabet Kumbetlian
 

#citeșteDobrogea

Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii