Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a semnat contractul pentru prinderea maidanezilor! Proiectul pentru reţeaua de canalizare din Topalu, în faza de documentaţie

ro

08 Sep, 2016 00:00 2135 Marime text
Finanţarea a reprezentat mereu un deziderat greu de atins pentru multe administraţii locale din judeţul Constanţa. Deşi comuna Topalu reprezintă, prin vestigiile sale istorice, un punct de atracţie pentru turism, potenţialul localităţii conduse de noul primar Valentin Stanciu nu a fost exploatat la maximum. Cu toate acestea, gospodarul-şef a pus mâna la treabă încă din primele zile de mandat, propunându-şi să atragă cât mai mulţi bani la bugetul local, pe care să îi utilizeze în proiectele de care comuna are atât de multă nevoie.  
 
În primul rând, pe agenda administraţiei care conduce comuna de pe meleagurile Dunării se află proiectul privind asfaltarea a 1,5 kilometri de drumuri comunale. Proiectul, realizat cu bani de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prevede modernizarea şi reabilitarea străzilor Salcâmului, Nufărului, Dorului şi Panseluţei. Pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârşit, administraţia a organizat o licitaţie pentru atribuirea contractului în valoare de 476.515 lei, fără TVA, câştigată de Autoprimar Serv SRL, o societate comercială cu sediul în municipiul Constanţa.
 
„Întrucât a plouat câteva zile la rând, lucrările de asfaltare au fost oprite. Imediat ce vremea se va îmbunătăţi, lucrările vor fi reluate. Cred că dacă soarele stă pe cer în următoarele două săptămâni, vom termina de asfaltat aceste străzi“, a afirmat Valentin Stanciu.

Pe agenda primarului se află şi proiectul privind introducerea unei reţele de canalizare în comună. Mai exact, se lucrează de zor în aceste zile la pregătirea documentaţiei pentru cererea de finanţare aferentă acestui proiect. Potrivit lui Valentin Stanciu, proiectul ar urma să se deruleze din fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, bani cu care ar urma să se construiască 13 kilometri de conducte de canalizare, dar şi o staţie de epurare, care va fi amplasată în localitatea de reşedinţă a comunei.
 
Dacă proiectul va primi finanţare europeană, viitoarea canalizare ar urma să deservească o populaţie de 1.785 de locuitori, conform recensământului din anul 2011.
 
De curând, angajaţii serviciului de curăţenie al Primăriei au igienizat şi centrul localităţii constănţene Capidava, dar şi noul cimitir din Topalu. Acţiunea de igienizare a presupus toaletarea arborilor şi strângerea gunoaielor.
 
Întrucât noul an şcolar bate la uşă, administraţia locală din Topalu s-a asigurat că toţi elevii şi preşcolarii vor învăţa în săli de clasă încălzite. Primăria a achiziţionat lemnele de foc, care, conform şefului autorităţii publice locale, sunt deja tăiate şi depozitate în spaţii speciale.
 
În altă ordine de idei, administraţia locală anunţă că intenţionează să rezolve problema câinilor maidanezi din comună. Astfel, Primăria a încheiat un contract cu Luceafărul SRL, firmă ce ca obiect de activitate ecarisajul. Administraţia va plăti 330 de lei pentru fiecare câine luat de pe străzile comunei, transportat, deparazitat, vaccinat şi hrănit în adăposturi speciale în termenul dat de lege, respectiv două săptămâni. Dacă maidanezii prinşi nu vor fi adoptaţi în termen de 15 zile, aceştia vor fi eutanasiaţi şi neutralizaţi, conform contractului încheiat cu Primăria Topalu.
 
Cum toamna s-a instalat deja, clepsidra arată că a mai rămas foarte puţin timp până la startul Festivalului Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“, eveniment ajuns la cea de-a XX-a ediţie. În cadrul festivalului, care se va desfăşura la Topalu, Primăria comunei va oferi trei premii speciale celor mai buni concurenţi.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii