Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Transparenţă în finanţarea partidelor, un proiect de lege plimbat de la Ana la Caiafa

ro

26 Feb, 2015 00:00 3806 Marime text


Problema corupţiei şi a clientelismului politic a adus în discuţie, de nenumărate ori, modalităţile de control asupra finanţării partidelor politice, proces care nu este perfect transparent. Şi care, aşa cum am văzut, conduce apoi către dosare groase întocmite de procurori, dar acesta este deja un alt subiect pentru care se pot scurge milioane de litri de cerneală. Scandalurile de corupţie care au scos la iveală sponsorizarea partidelor din bani negri i-au determinat pe parlamentari să iniţieze modificarea legii finanţării partidelor politice.


Aflată, miercuri, la Înalta Curte, unde s-a judecat arestarea ei preventivă în Dosarul Gala Bute, Elena Udrea le-a spus jurnaliştilor că toată lumea ştie din ce bani şi cum au fost finanţate partidele până acum. Tocmai ea, fostă candidată la prima funcţie în stat! „Aşa se finanţează, de ce va prefaceţi că nu ştiţi?“. Mai pe la colţuri, mai în şoaptă, toţi vorbeau despre asta, însă niciodată nimeni nu a zis asta făţiş.
În acelaşi context, fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, a declarat, cu o zi înainte, că România are o problemă cu finanţarea partidelor, susţinând ideea unei finanţări de la buget: „În 2009, (n.r. campania electorală), cu nouă candidaţi ai partidelor şi trei independenţi, a costat 19 milioane de lei - declaraţiile partidelor. Campania  din 2014: cu zece candidaţi ai partidelor şi patru independenţi, în total 14, campania a costat 9,6 milioane de lei. Cifrele sunt absolut ciudate, îmi aminteam răspândirea panourilor din 2009 şi 2014, mult mai intensă şi mai scumpă“, a declarat Traian Băsescu. Cred că şi noi ne amintim campania electorală din 2009, cel puţin de la nivelul Constanţei, când totul era zugrăvit în roşu. Când Radu Mazăre ameninţa: „Dacă iese Băsescu iar, eu plec în Brazilia!“ A mai spus asta de câteva ori - şi la referendumul de demitere, din 2012, şi la ultimele alegeri, din 2014, când (cel puţin aşa lăsa să se înţeleagă) îl susţinea pe Victor Ponta.

Acum, după „războiul“ din noiembrie 2014, mulţi viteji se arată. Premierul Victor Ponta, fost candidat la prezidenţiale, chiar favorit al competiţiei pentru multă vreme, a precizat că în România va exista o lege a finanţării partidelor politice la cel mai înalt standard de transparenţă, iar noua lege va respecta toate standardele europene în ceea ce priveşte cu precădere finanţarea campaniilor electorale. „Sunt convins că vom avea o lege de finanţare a partidelor politice la cel mai înalt standard european de transparenţă, lucru care va face ca, în viitor, finanţarea, în special a campaniilor electorale, să respecte toate standardele europene“, zise fostul candidat... Să credem oare acum declaraţiile unor lupi deghizaţi multă vreme în oi?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii