Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Despre o altfel de „vrăjmăşie“ împotriva educaţiei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

23 Jan, 2018 00:00 1353 Marime text
În ediţia de ieri am prezentat prima parte a amplului capitol dedicat „Învăţământului public în Dobrogea“, semnat de inspectorul-şef Ioan Georgescu. Astăzi ne vom opri asupra „Învăţământului primar în judeţul Constanţa şi Durostor“, cu avatarurile pe care le-a avut de îndurat înainte de momentul istoric de la 1878.
 
„Învăţământul românesc din Topalu are un trecut mai vechiu decât aiurea. Învăţătorului i se aducea hrană în fiecare zi de la căte un sătean şi i se mai plătea şi câte o liră. Cel dintâiu dascăl pe la 1840-1843 a fost călugărul Popa Anton, căruia i-a urmat Popa Dima, apoi Dascălul Arsenie“. 
 
Se pare însă că urmele cele mai bogate de activitate şcolară decât aproape oriunde în Dobroge veche şi nouă se găsesc la Silistra. „Într-un caiet vechi din întâia jumătate a veacului trecut, dl. I.N. Roman a descoperit interesant însemnări privitoare la «tocmeala» dascălului Petrică Mihail, care învăţa pe copii carte românească în 1847. După doi ani dascălul moare, iar conducerea şcoalei o ia fiica sa Despina până la 1861, când ajunge în mâinile destoinice ale fratelui ei Costache, numit după moda românească a timpului nu Petrică, ci Petrescu. Acesta a fost om de o cultură neobişnuită. (...) La 1870, această şcoală e inspectată de un revizor şcolar din ţară, care, în raportul înaintat din Brăila, Ministerului în luna iulie anul amintit, între altele spune că institutorul din Silistra e «bine pătruns de adevărata sa misiune» aşa că «în mijlocul unor greci, turci şi bulgari, vezi elementul românesc înflorind în mod admirabil». Având, însă, şcoala mulţi vrăjmaşi, revizorul propune guvernului român să intervină pe lângă cel otoman pentru obţinerea autorizaţiei necesare unei funcţionări neturburate a acestei şcoale. Nu uita de importanta chestiune a localului, atât de necesar unei şcoale normale, cum era menită să fie cea de la Silistra“.
 
Din nefericire, în urma Congresului de la Berlin, din martie 1878, odată cu venirea autorităţilor bulgare, acest lăcaş de lumină românească a fost închis. Cea mai veche şcoală primară din această regiune şi una dintre cele mai vechi din întreaga ţară, având 154 de ani de existenţă, este cea din Turtucaia. Prin 1904, şcoala avea 400 de elevi şi şase institutori, iar pe lângă şcoală se înfiinţase un atelier pentru confecţionarea uneltelor de pescărie şi a lotcilor, ştiindu-se că turtucăenii sunt meşteri buni de lotci şi isusiţi pescari. Pentru fete se deschisese un atelier de croitorie, deci un început de şcoală profesională.
 
Despre alţi dascăli de cinste ai Dobrogei puteţi citi la paginile 645-647, AICI.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii