Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Puştiul-minune a început fotbalul în Italia Dănuţ Mihai Ion dă goluri la Farul cu ghetele „Duţu 14“ (galerie foto)

ro

16 Oct, 2015 00:00 5631 Marime text

Venit la Constanţa de la Buzău, tânărul Dănuţ Mihai Ion s-a integrat de minune la FC Farul. Este unul dintre cei doi jucători Under-19 pe care îi au în teren „marinarii“, iar până acum a înscris deja de două ori în campionat.
 
La Liga a 2-a, echipele au obligaţia de a juca pe toată durata partidei cu doi fotbalişti Under-19, născuţi după 1 ianuarie 1996. FC Farul s-a oprit asupra portarului (Alexandru Gudea) şi a mijlocaşului dreapta (Dănuţ Mihai Ion), ambii aduşi din afara Constanţei. Într-o echipă de mare experienţă, cu jucători cunoscuţi, unii dintre ei evoluând inclusiv la Liga 1 şi la echipa naţională a României, ambii puşti s-au integrat fără probleme. Mijlocaşul, „Duţu“, dovedeşte tupeu în joc, iar meciul Farului cu Academica Clinceni a fost de vis pentru el.
 
Dănuţ Mihai Ion are 18 ani, fiind născut pe 14 ianuarie 1997, la Buzău. A început fotbalul pe la şapte ani, dar nu în oraşul natal, ci tocmai în Italia, ţară în care părinţii plecaseră la muncă şi l-au luat cu ei şi pe cel mic, actualul fotbalist al Farului fiind unicul lor copil.

Familia Ion a ajuns într-un orăşel aflat la mică distanţă de Torino, Asti, iar la scurt timp, băieţelul, căruia îi plăcea fotbalul, a început acest sport, la San Damiano, o şcoală de fotbal. După câţiva ani, cei trei membri ai familiei Ion au revenit în România, iar Dănuţ Mihai nu s-a rupt de fotbal, ci l-a continuat, la LPS Buzău. A evoluat cu această echipă în Campionatul Naţional al juniorilor, dar a jucat şi la o formaţie de futsal, Fortius Buzău (care a promovat în prima divizie), şi la o echipă de Liga a IV-a, FC Puieşti, cu care a câştigat faza judeţeană Buzău a Cupei României, fiind declarat jucătorul finalei.

A impresionat la probe

Antrenorul de la FC Puieşti, Valentin Stan, l-a îndrumat în această vară pe Dănuţ Mihai Ion către FC Farul, echipă care căuta tineri jucători pentru cele două poziţii obligatorii Under-19. „Duţu“, aşa cum e cunoscut de mic Dănuţ Mihai, a dat probe şi i-a impresionat pe antrenorii de la Farul. Astfel că tânărul a rămas la echipă, mai mult, a început campionatul ca titular şi s-a menţinut în primul „11“, ca mijlocaş dreapta. Iar meciurile care s-au scurs până acum au dezvăluit un jucător tehnic, rapid, cu pasă bună şi execuţii, care apare şi la finalizare. E dezinvolt, îndrăzneţ în joc şi îşi asumă responsabilitatea şutului. Arată că se bucură din plin de fotbal şi că joacă la o echipă de talia Farului.

Dedicaţie specială

A şi înscris de două ori, ceea ce, pentru un puşti de 18 ani, aflat la primul contact cu Liga a 2-a, este extraordinar. Ambele reuşite au venit în meciul de la Constanţa cu Academica Clinceni, câştigat de Farul cu 4-1, în care „Duţu“ a deschis scorul (în minutul 34) şi a închis apoi tabela (în minutul 88). Primul gol a fost de kinogramă, în urma unei mingi trimise de la distanţă. „Am vrut să dau o centrare-şutată, dar mingea s-a dus bine şi a fost gol. Am mai înscris goluri frumoase, dar acesta e cel mai important, ţinând cont de liga în care l-am reuşit, de adversar şi de echipa pentru care am marcat, Farul, o formaţie cu tradiţie şi istorie în fotbalul românesc. Sunt fericit că port culorile acestui club, iar golurile cu Clinceni le dedic familiei, echipei şi acestor minunaţi suporteri, care sunt trup şi suflet alături de Farul“, a declarat Dănuţ Mihai Ion.

A preluat tricoul cu numărul 8

Mijlocaşul spune că a fost primit foarte bine la Farul şi că se simte la echipă de parcă ar fi început fotbalul la acest club. Nu uită să-i mulţumească antrenorului principal al „marinarilor“, Constantin Gache, pentru încrederea acordată. „Toţi băieţii şi cei de la club sunt foarte de treabă, m-au ajutat să mă acomodez extrem de repede şi să mă simt de-al casei. Ne concentrăm pe obiectiv, promovarea în Liga 1, şi eu zic că sunt şanse mari să reuşim, dacă ne vom pregăti cu seriozitate, iar la club va fi stabilitate şi linişte financiară“, a declarat fotbalistul care a preluat la Farul tricoul cu numărul 8, iar coleg de cameră îl are pe portarul Iulian Dinu. 

„Îmi poartă noroc“

Tânărul mijlocaş lateral, care poate evolua la fel de bine pe ambele benzi ale terenului, joacă încălţat cu ghete personalizate, pe care scrie „Duţu 14“ (apelativul sub care e cunoscut şi ziua sa de naştere). Are două perechi de ghete cu aceste inscripţii, pe una folosind-o încă de când evolua la LPS Buzău, iar pe cealaltă achiziţionând-o de curând. „Îmi poartă noroc“, explică fotbalistul.
 
Ronaldinho ocupă un loc de frunte în topul jucătorilor săi favoriţi, iar un citat fotbalistic („Îi cer lui Dumnezeu un singur lucru: să mă lase să joc fotbal toată viaţa, nu contează cât de bine o fac, vreau doar să mă distrez“) i-a plăcut atât de mult lui „Duţu“, încât l-a promovat pe Facebook, simţind că îl reprezintă şi pe el.
 
Sura foto: Facebook (Dănuţ Mihai Ion şi FC Farul Constanţa 1920)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii