Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Superstiţii şi tradiţii de sfinţii Mihail şi Gavriil Ce trebuie să facem azi pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă

ro

08 Nov, 2015 00:00 2859 Marime text


Pe data de 8 noiembrie, creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe sfinţii Mihail şi Gavriil, zi în care se cinsteşte întregul sobor al îngerilor, împreună cu cei doi sfinţi.
 
După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti“, fiind cel ce îl pedepseşte direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci când s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. În limba ebraică, Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu“.
 Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine“, înger al bunelor-vestiri, dintre care amintim: vestea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naşte pe Fecioara Maria, cea adusă lui Zaharia, precum că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, şi vestirea Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu. Numele său înseamnă „omul lui Dumnezeu“ sau „Dumnezeu este tăria mea“.

Azi se pomenesc morţii – Moşi de Arhanghel

În sâmbăta dinaintea zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morţilor, iar finii merg la naşi cu colaci. Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi „Năpustitul areţilor“ sau „Vara Arhanghelilor“, care ţine doar o zi. Denumirea vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areţii) cu oile în această zi. Berbecii se „năpustesc“ asupra oilor pentru împerechere şi de aici numele de „năpustitul areţilor“. Pe lângă „Vara Arhanghelilor“, mai sunt încă 3 - 4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie şi 25 decembrie, denumite „vara iernii“. În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fura (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată. În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.

Azi nu se lucrează 

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii. În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, se spune că acesta poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă. Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înşface sufletul celui care trece în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor, retezându-i Necuratului capul cu sabia. Se spune că încăperea se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat şi curăţat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihail stă la picioarele lor. Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor, de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, cu scopul de a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Aceasta deoarece, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi. De asemenea, în credinţele populare, Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi că, ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei. De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, în satele de odinioară nu se lucra de loc, oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor.

Rugăciuni de dezlegare 

În această zi, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale. În timpul Sfintei Liturghii, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, mulţi credincioşi pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele şi a obţine vindecare şi sfinţenie pentru cel care le va purta. Bisericile care au hramul Arhanghelilor dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii