Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de peste 15 milioane de lei la RAJA SA Mihail Kogălniceanu se poate lăuda cu o staţie de epurare modernă (galerie foto)

ro

22 Oct, 2015 00:00 2943 Marime text


Moment de bilanţ pentru SC RAJA SA Constanţa, compania care se bucură de apreciere la cel mai înalt nivel datorită investiţiilor derulate pe fonduri europene. Prezent la evenimentul de tăiere a panglicii noii staţii de epurare de la Mihail Kogălniceanu, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că RAJA SA se situează pe locul cinci în ceea ce priveşte organismele fruntaşe în privinţa atragerii fondurilor europene, depăşind chiar Ministerul Educaţiei în acest sens: „Vorbim de peste 11 milioane de euro fonduri europene atrase“.
 
Alături de el, la eveniment au participat şi secretarul de stat Valentin Şoneriu, directorul general al RAJA SA, primarul comunei, Ancuţa Belu, şi vicepreşedinţii CJC, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie.
 
Ieri a avut loc inaugurarea oficială a Staţiei de epurare ape uzate de la Mihail Kogălniceanu, încă un proiect implementat cu succes de RAJA SA. Contractul de lucrări pentru reabilitarea staţiei de epurare este cuprins în proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“. Proiectul, pentru care RAJA a obţinut finanţare la finele anului 2010, include 41 de contracte de lucrări şi cinci contracte de servicii, în valoare de 1.017.320.567 de lei.

Lucrările la acest obiectiv important au constat în reabilitarea staţiei vechi de epurare, care era depăşită tehnologic, apa reziduală rezultată fiind filtrată în mod empiric până la demararea investiţiei de către SC RAJA SA. Costurile lucrărilor s-au ridicat la 15.181.188,41 de lei, partea de cofinanţare asigurată de RAJA fiind de 4.520.000 de lei.
 
„La această dată, staţia este în operare şi se găseşte în perioada de notificare a defectelor, când sunt urmăriţi parametrii de funcţionare, sunt remediate eventualele erori de montaj şi se calibrează utilajele şi echipamentele“, au explicat reprezentanţii staţiei de tratare a apelor uzate din cadrul SC RAJA SA.

Apa reziduală, tratată cu raze ultraviolete

„Staţia de epurare de la Mihail Kogălniceanu este un obiectiv foarte modern, sistemul de tratare a apelor reziduale cu ultraviolete este unul pe care RAJA îl implementează în premieră în România, el fiind utilizat pe scară largă în Rusia, Ucraina sau Statele Unite ale Americii. Staţia de epurare are o capacitate de deservire de aproximativ 12.500 de locuitori echivalenţi. Este o uzină complexă, tratarea apelor uzate făcându-se acum în trei trepte - mecanică, biologică şi chimică. Practic, prin tratarea cu raze UV, se distrug 99,99% dintre microorganisme, germeni, bacterii şi viruşi“, a explicat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, cu prilejul inaugurării noului obiectiv de la Mihail Kogălniceanu.
 
Prezent la eveniment, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a ţinut să susţină declaraţiile directorului RAJA: „Acest mecanism de tratare a apei cu ultraviolete se regăseşte la orice spital din România, ceea ce dă, în mod cert, un plus de siguranţă“.

Primarul localităţii beneficiare, Ancuţa Belu, a ţinut să salute investiţia făcută de RAJA în Mihail Kogălniceanu. „Îmi doresc să ajung şi eu să accesez fonduri europene la nivelul la care RAJA SA o face datorită unui management fructuos. De asemenea, vreau să mulţumesc companiei RAJA pentru proiectele pe care le derulăm împreună, cel de reabilitare a sistemului de apă şi pentru finalizarea introducerii complete a celui de canalizare“, a declarat primarul localităţii.
 
Lucrările de la Mihail Kogălniceanu au constat în construirea unei noi staţii de epurare, inclusiv a treptei terţiare. Staţia a fost dimensionată şi proiectată pentru un număr de 12.490 de locuitori echivalenţi şi epurează un debit maxim de 2.425 mc/zi, îndeplinind standardele actuale privind protecţia mediului. Principalele componente ale procesului incluse în noua staţie de epurare sunt treapta mecanică, treapta biologică și treapta de tratare a nămolului, care include și o stație de pompare de nămol biologic, dar și o hală de deshidratare a nămolului.

În proiectarea staţiei de epurare, s-a ţinut cont de cele mai noi soluţii privind diminuarea costurilor de operare. În acest sens, centrala termică este prevăzută cu instalaţii şi utilaje care asigură necesarul de energie termică şi electrică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii