Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alianţa Franceză Constanţa, locul în care oamenii îşi dau mâna în numele francofoniei (galerie foto)

ro

14 Jul, 2015 00:00 5048 Marime text
Când spun Franţa, mă gândesc invariabil la muzica din copilăria mea: Patricia Kass, Edith Piaf, Charles Aznavour. Muzică pe care am învăţat să o apreciez, să o simt, să o trăiesc datorită mamei mele.

Când spun Franţa, mă gândesc însă şi la una dintre cele mai frumoase vacanţe din viaţa mea. Vacanţa de dinainte de a intra în anul III de facultate, atunci când, împreună cu prietenii şi colegii mei, m-am implicat în organizarea Salonului Internaţional de Bandă Desenată, eveniment susţinut anual de Alianţa Franceză Constanţa. Niciodată ca în vara aceea n-am mai ascultat atât de mult Joe Dassin. Mă leagă de Alianţa Franceză - care-şi avea atunci sediul într-o superbă clădire de pe bulevardul Ferdinand - amintirea unei vacanţe splendide, petrecute printre cărţile din biblioteca Alianţei, printre pensule şi culori şi prieteni buni.
Ce înseamnă însă pentru Constanţa Alianţa Franceză? O oază de cultură, un loc în care limba franceză se învaţă temeinic? Un spaţiu în care diverse activităţi cultural-artistice şi-au găsit refugiul?

În urmă cu 23 de ani, graţie demersurilor pe care Ambasada Franţei în România le-a făcut pe lângă Fundaţia Alianţa Franceză din Paris, la Constanţa se puneau bazele Alianţei Franceze, o entitate care avea şi continuă să aibă ca obiect de activitate promovarea francofoniei: limbă, cultură, civilizaţie franceză.

Centru acreditat pentru diverse examene (din 1994 pentru TEF, din 2005 pentru DELF, din 2006 pentru TEFAQ) şi cursuri, Alianţa Franceză din Constanţa eliberează diplome DELF şi profesionale cu parafa Centrului Internaţional de Studii Pedagogice din Paris şi, respectiv, cea a Camerei de Comerţ şi Industrie din Paris. Situată, de câţiva ani, pe strada Mihail Kogălniceanu, chiar în spatele Muzeului de Artă, Alianţa Franceză rămâne încă un loc al minunilor, acolo unde, deşi grila de angajaţi prevede doar o normă şi jumătate, imposibilul devine posibil. Iar asta datorită voluntarilor, fără de care Alianţa Franceză şi-ar fi închis demult porţile. Cu dăruire şi pasiune, constănţenii care îşi dedică parte din timpul lor Alianţei Franceze, au reuşit să crească evenimente precum Salonul Internaţional de Bandă Desenată (care a cunoscut deja 24 de ediţii, cea de-a 25-a fiind, din păcate, sub semnul întrebării, din cauza faptului că sponsorizări nu mai există, iar Alianţa nu are putere financiară pentru organizarea sa), Festivalul de film francez şi francofon,  Fête de la Musique, organizat anual în jurul datei de 21 iunie. Pe lângă acestea, Alianţa Franceză s-a ocupat de organizarea de spectacole de balet şi de numeroase expoziţii de bandă desenată, caricatură, artă contemporană bretonă şi fotografie.

Tot aici are loc, o dată pe lună, Clubul „Micul Prinţ”, activitate dedicată elevilor din ciclul primar şi gimnazial, care presupune diverse acţiuni cu caracter ludic (jocuri cu măşti, origami, desen). Nu mai puţin important este Plume d’or, concurs internaţional de limbă, cultură şi civilizaţie franceză, la care Alianţa Franceză Constanţa are laureaţi în primii 100 din lume în fiecare an.
Testând cunoştinţele de limbă acumulate de elevii de gimnaziu şi liceu, Alianţa Franceză organizează, de asemenea, concursul Le Petit Renard, în parteneriat cu Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
De-a lungul timpului, au trecut pragul Alianţei Franceze scriitori precum Andreï Makine, Jean-François Coatmeur, Olga Lossky, Marie Darrieussecq.

Alianţa Franceză Constanţa funcţionează, aşa cum am menţionat, cu doar doi oameni angajaţi: Veronica Ozun, directorul instituţiei, şi Marinela Mitrenga, profesor de Limba franceză, directorul de cursuri. Succesul acţiunilor derulate se datorează, fără doar şi poate, şi unui consiliu de administraţie eficient, energic şi implicat, condus de preşedintele onorific Ileana Meheleanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii