Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ulciorul nu merge de multe ori la... UNCJR Cum a pierdut Nicuşor Constantinescu o funcţie în faţa lui Oprişan? Simplu - partidul nu l-a vrut

ro

15 Mar, 2013 00:00 2973 Marime text
Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, este, începând de ieri, şeful Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). Fotoliul era râvnit de Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa. Atâta doar că ieşirile publice ale lui Constantinescu împotriva ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, l-au costat pe mai marele CJC candidatura visată. Nicuşor Constantinescu nici măcar nu a mai intrat în cursa pentru şefia UNCJR.

Pesedistul constănţean a ieşit din graţiile premierului Victor Ponta, liderul PSD, după ce, zile întregi, l-a criticat pe Liviu Voinea, omul său din Guvern, pentru scrisoarea privind arieratele, care a fost trimisă tuturor preşedinţilor consiliilor judeţene.
Nicuşor Constantinescu a declarat că scrisoarea cu pricina „a fost trimisă parşiv” şi nu a ezitat să-l ameninţe pe ministrul delegat pentru Buget cu o eventuală demitere. Ca şi când arieratele şi Liviu Voinea ar fi fost tema sa de campanie pentru alegerile din UNCJR, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu s-a oprit din criticile aduse membrului Cabinetului Ponta II nici după ce premierul i-a transmis că n-are decât să se supere, amintindu-i însă că singurul care poate schimba membri în Guvern este chiar el, primul ministru.
În acest context, agreat de Victor Ponta dar, aşa cum s-a putut constata ieri, şi de ceilalţi preşedinţi de consilii judeţene pentru funcţia de preşedinte al UNCJR a fost Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea.

Cine e Marian Oprişan...

Oprişan este una dintre figurile... pitoreşti din PSD şi, de asemenea, un preşedinte de consiliu judeţean extrem de controversat. Supranumit de presă „baronul PSD de Vrancea”, el este, de 12 ani, cu o pauză de doar şase luni, liderul Organizaţiei PSD Vrancea.
Potrivit CV-ului postat pe site-ul CJ Vrancea, Marian Oprişan a fost, între 1990 şi 1992, vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a FSN. În 1992, el a fost membru fondator al Frontului Democrat al Salvării Naţionale din România. Devine, în 1993, membru al PSD, iar din 2000 este preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea după ce, timp de doar un an, mai ocupase această funcţie între 1995-1996. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice Iaşi, dar presa naţională susţine ca absolvit studiile superioare abia la 38 de ani.
Interesant este că Oprişan „i-a luat faţa” lui Constantinescu în contextul în care acesta din urmă a lăsat mereu să se înţeleagă, alături de primarul Radu Mazăre, că PSD Constanţa are puterea de a influenţa şi chiar de a decide cine intră şi cine iese din Guvernul Ponta.
Iată însă că cel supranumit „baronul de Vrancea” s-a dovedit mai puternic şi mai influent în interiorul PSD.

... şi cine ar putea fi

Nu mai puţin important, ieri, după „înscăunarea” sa, Oprişan a declarat, potrivit cotidianului „Evenimentul zilei”, că regionalizarea trebuie „să devină o realitate în România, lucru care se poate face prin mutarea puterii de la Bucureşti lângă cetăţenii din fiecare judeţ”. Rămâne de văzut dacă, în cazul regionalizării, capitala regiunii de sud-est va fi stabilită în Vrancea şi, deci, dacă judeţul condus de Nicuşor Constantinescu va fi într-un fel subordonat lui Oprişan. Căci nu e exclus ca şeful CJ Vrancea să devină guvernatorul regiunii de sud-est.

„O să-l aştepte pe Victor Ponta la cotitură”?

Alegerile din UNCJR şi, mai ales, faptul că Nicuşor Constantinescu nici măcar nu a mai apucat să intre în cursă au fost comentate şi în presa centrală. Ieri, Dan Andronic scria în Evenimentul zilei: „Fără Valerică (n.r. - Valentin Preda, fost secretar de stat PSD în Ministerul Transporturilor), fără preşedinţia UNCJR şi obligaţi să-şi plătească arieratele, aripa Mazăre-Constantinescu nu cred că este foarte bucuroasă. Şi ca orice baroni locali care se respectă nu am nicio îndoială că, la momentul oportun, o să-l aştepte pe Victor Ponta la cotitură”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii