Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Puiu Haşotti se gândeşte să umple vacanţele elevilor şi preşcolarilor Şcoală de vară… pe banii părinţilor

ro

24 Mar, 2016 00:00 3603 Marime text
Pe final de mandat, sistemul de învăţământ a început să atragă atenţia şi a parlamentarilor noştri. Idei sunt multiple, dar cea mai recentă vizează completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 cu programe opţionale şi cu plată.
 
Un grup de 75 de parlamentari din mai toate formaţiunile reprezentate în Legislativ, printre care am identificat şi patru aleşi în Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa - deputatul Remus Cernea (independent) şi senatorii Puiu Haşotti (PNL), Christian Gigi Chiru (PNL) şi Marian Vasiliev (UNPR) -, s-au gândit cum să le umple vacanţele copiilor. Ei au ajuns la concluzia că „o lungă perioadă de timp, elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor sau a instituţiilor specializate. În aceste perioade, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici pot rămâne nesupravegheaţi“, se arată în expunerea de motive a unei propuneri legislative pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.
 
Şi pentru că, în perioada vacanţelor şcolare, săli de festivităţi, săli şi terenuri de sport, internate etc. rămân nefolosite, parlamentarii s-au gândit că acestea ar putea fi utilizate, contra cost. Astfel, pentru unităţile de învăţământ şi personalul din acest sistem apar noi surse de finanţare, iar elevii şi preşcolarii pot fi supravegheaţi prin includerea lor în programe opţionale… totul contra cost.
 
„Se propune completarea Legii Educaţiei Naţionale cu programe opţionale şi cu plată, în şcoli şi grădiniţe, pentru vacanţa de vară, în scopul supravegherii şi instruirii copiilor în activităţi opţionale şi recreative, ai căror părinţi doresc aceasta, fiind implicaţi în câmpul muncii şi neavând o soluţie alternativă de supraveghere a copiilor în timpul vacanţei şi fără costuri exagerate“, se menţionează în expunerea de motive ce însoţeşte propunerea legislativă.
 
Printre avantajele întrevăzute de parlamentari apar: „creşterea natalităţii prin ajutorul acordat părinţilor în perioada vacanţelor de vară“, „realizarea de venituri suplimentare pentru profesori, în special cei tineri“, precum şi „utilizarea bazei materiale existente a şcolilor şi grădiniţelor din sistemul public“.

Traseu legislativ anevoios

Deocamdată, propunerea legislativă a fost înregistrată spre dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz negativ din partea membrilor Consiliului Economic şi Social. După ce a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, proiectul a ajuns, pentru raport, în atenţia Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Ulterior, propunerea legislativă va trebui să obţină avize de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum şi de la Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Termenul de adoptare pentru Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată, este 29 aprilie anul curent. Menţionăm că, în acest caz, verdictul final va aparţine Senatului, care este for decizional.
 
Aşadar, dacă parlamentarii îşi vor da acordul, pe viitor, elevii şi preşcolarii ar putea avea un nou program facultativ, care se va intitula „Şcoala de vară“, activităţile urmând să fie reglementate prin ordin al ministrului Educaţiei. Rămâne însă de văzut care vor fi costurile şi câţi dintre părinţi şi le vor permite, astfel încât să-şi ştie copii în siguranţă şi având posibilitatea de a învăţa şi a se distra în mod organizat.
 
Se pare că, pentru ai noştri parlamentari, este mai simplu să le mai scoată părinţilor bani din buzunare decât să gândească legi care ar putea stimula investiţiile, dezvoltarea economiei şi astfel să le sporească veniturile, ce le-ar permite trimiterea copiilor în tabere şcolare sau, de ce nu, angajarea unor bone care să se ocupe de micuţi şi să suplinească absenţa lor de acasă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii