Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma lui Chichifoi castiga, de la RAEDPP, in curtea scolii (galerie foto)

ro

16 Oct, 2009 02:40 1763 Marime text

chichifoi.jpgLicitaţie cu preţul cel mai mic, care ajunge tot mai mare

SC BMG Bucovina Construct a câştigat o licitaţie ofertând un preţ de aproximativ 51% din valoarea estimată # Pentru că fondurile cerute nu au fost de ajuns, s-a încheiat, la mai puţin de o lună, un act adiţional, care i-a adus o suplimentare din bani publici

Autorităţile locale şi judeţene ale Constanţei au un portofoliu bine delimitat de firme care lucrează la reabilitarea, construirea sau modernizarea unor obiective de interes public. Sau viceversa: firmele respective au în portofoliul lor de clienţi fideli autorităţile locale şi judeţene ale Constanţei.

Printre societăţile comerciale care se bucură de o colaborare fructuoasă cu municipalitatea sau cu instituţia ce reprezintă judeţul se numără şi firma constănţeană BMG Bucovina Construct SRL.

Societatea este o prezenţă obişnuită la licitaţiile organizate de către Primăria Constanţa sau de către instituţiile subordonate municipalităţii şi Consiliului Judeţean Constanţa, fiind declarată câştigătoare a mai multor proceduri de achiziţii dintre acestea.

Firma BMG Bucovina Construct a câştigat de la primărie, în vara acestui an, un contract privind lucrări de reparaţii curente la Şcoala Generală nr. 9 din municipiul Constanţa. Concret, era vorba despre lucrări constând în repararea învelitorii din ţiglă (lucrări de şarpantă şi învelitori şi lucrări conexe). La licitaţia organizată de către Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, au participat nu mai puţin de cinci societăţi de profil. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, în baza lui fiind desemnată câştigătoare colaboratoarea mai veche a municipalităţii - SC BMG Bucovina Construct SRL. De precizat că valoarea estimată a lucrării a fost de 480.958,26 lei fără TVA, iar societatea a venit cu o ofertă de 249.588,75 lei, acest preţ reprezentând 51,89% din valoarea estimată.

Suplimentarea a venit la câteva zile

Contractul a fost atribuit pe 6 august. Toate bune şi frumoase. Timpul a trecut, lucrările s-au efectuat, însă nu s-a sfârşit luna, că autoritatea contractantă - RAEDPP Constanţa - a decis că este nevoie de organizarea unei noi proceduri de achiziţie pentru suplimentarea lucrărilor. Astfel, pe data de 31 august, RAEDPP a încheiat actul adiţional cu nr. 3428 adiţional cu SC BMG Bucovina Construct, având ca obiect „lucrări suplimentare privind reparaţiile curente la Şcoala nr. 9 din municipiul Constanţa, str. Străjerului nr. 55". Valoarea contractului a fost de 55.621,37 lei fără TVA, adică de peste 660 milioane de lei vechi cu TVA cu tot. Din cele două contracte cumulate (contractul iniţial şi actul adiţional) rezultă că lucrările de reparaţii curente, mai exact de reparare a acoperişului (lucrări de şarpantă şi învelitori şi lucrări conexe), se ridică la 305.210,12 lei.

Ar mai fi câştigat licitaţia?!

Dacă oferea acest preţ din start, nu se ştie dacă SC BMG Bucovina Construct mai câştiga licitaţia, având în vedere că la deschiderea ofertelor s-au prezentat cinci societăţi de profil. Iată, aşadar, că criteriul preţului cel mai scăzut este relativ în desemnarea câştigătorului unei licitaţii. Procedura încheierii de acte adiţionale este des folosită la nivelul instituţiilor unde societăţile care oferă preţuri ireal de mici câştigă contracte pe bandă rulantă scăzând preţul ofertat foarte mult, ştiind că apoi vor primi oricum o suplimentare.

De precizat că această firmă, SC BMG Bucovina Construct, a mai câştigat o licitaţie de la RAEDPP, în luna mai. Este vorba despre un contract de „Lucrări de înlocuire tâmplărie interioară (uşi) din lemn la unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa". Oferta firmei BMG Bucovina Construct a fost aleasă din două primite, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Valoarea estimată a contractului a fost de 144.367,47 lei fără TVA, preţul de atribuire fiind de 142.714,89 lei fără TVA, adică de aproximativ 1,7 miliarde de lei vechi.

Chichifoi şi Oancea, scafandri (şi afacerişti) profesionişti

Dar cine este BMG Bucovina Construct SRL?! Aşa cum arătam într-o ediţie anterioară, firma, care are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, îi are ca asociaţi pe Gheorghe Chichifoi, cu 86,01 %, Rachila Chichifoi, cu 10,88%, Leonora Borza, cu 0,72%, Iulian Tacea, cu 0,07%, Angela Chichifoi, cu 1,16%, şi pe Veronica Şoldea - patroana SC Dragover SRL, care funcţionează în acelaşi sediu ca şi BMG Bucovina Construct, situat la nr. 1, pe str. George Coşbuc.

În 2006, BMG Bucovina Construct a sponsorizat, în parteneriat cu Brick şi RAEDPP (Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat), reamenajarea sălii de tenis de masă a Liceului cu Program Sportiv. Pentru cei care nu ştiu, magazinul Brick, al cărui nume este legat de primarul Radu Mazăre, este administrat de SC Five Holding SA. Administratorul unic al Five Holding, Gheorghe Oancea, este fost scafandru profesionist. Scafandreria este, se pare, punctul comun al lui Oancea şi al patronului BMG Bucovina Construct, Gheorghe Chichifoi. Chichifoi, fost scafandru de mare adâncime pe nava Grigore Antipa, a înfiinţat, alături de Mircea Rotaru, Marinel Pavel, Dumitru Andrei, Viorel Vaihel, Lucian Bortan, Fani Căpăţână şi Constantin Fântână, societatea comercială cu profil de intervenţii subacvatice Tethys SRL, care în prezent este în lichidare. Prin urmare, Oancea şi Chichifoi sunt vechi cunoştinţe. De precizat că, în 2003, Five Holding era alcătuită din cinci societăţi, printre care (ce coincidenţă de nume!) şi Tethys Service. Precizăm că şi firmele lui Gheorghe Oancea, camaradul lui Chichifoi, au în palmares contracte de lucrări importante cu Primăria municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean.

Lucrări de palmares de la Primărie şi Consiliul Judeţean

Firma lui Chichifoi a câştigat contracte importante (reabilitări de cămine culturale, în valoare de aproximativ 20 miliarde de lei vechi) şi de la SC Domeniul Public şi Privat Judeţean SRL Constanţa, din cadrul Consiliului Judeţean, dar şi de la Primăria Constanţa - reabilitarea căminului de persoane vârstnice, contract în valoare de peste 15 miliarde de lei vechi. Precizăm că l-am contactat telefonic şi pe Gheorghe Chichifoi. L-am întrebat de ce a fost nevoie de semnarea unui act adiţional, de suplimentare a banilor pentru lucrări. Patronul SC BMG Bucovina Construct a motivat că iniţial s-a organizat licitaţia doar pentru jumătate din acoperiş, iar ulterior, la cererea cadrelor didactice, s-a dorit refacerea întregului înveliş al clădirii. Întrebat de ce a primit o suplimentare de doar 600 de milioane de lei vechi pentru o jumătate din acoperiş, în timp ce prima jumătate a costat aproximativ 2,5 miliarde de lei vechi fără TVA, Gheorghe Chichifoi a afirmat că prima licitaţie a inclus şi refacerea plafoanelor interioare. L-am contactat telefonic şi pe directorul RAEDPP, Radu Babuş, care ne-a declarat că nu ştie exact despre ce lucrare e vorba şi că, oricum, contractul de lucrări a fost câştigat în urma unei licitaţii publice. Pentru mai multe detalii, directorul Babuş ne-a recomandat să facem o adresă în scris către instituţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii