Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicscan.ro Cioloș mai taie din trena BOR. Cum va reacționa PSD?

ro

06 Dec, 2015 01:06 2489 Marime text
 
Noul cabinet și-a îndeplinit obligația pentru sfârșitul de an: a definitivat proiectul de buget, scrie politicscan.ro. Urmează acum să-l susțină în Parlament, locul în care, de obicei, intervin trocurile, mișcările de forță, avalanșa de amendamente. Misiunea echipei Cioloș nu e deloc simplă. Avem de-a face cu un guvern neasumat politic de niciun partid, de așa-numiți ”tehnocrați”. Atunci când guvernul e susținut de o majoritate și șeful Executivului e și un lider politic care provine din majoritate, lucrurile sunt ceva mai puțin complicate. Se negociază de la caz la caz, șefii de grupuri parlamentare fac înțelegeri pe sub masă, așa încât forma finală a bugetului rămâne în niște parametri generali fixați inițial.
 
Cu cine va negocia astăzi Cioloș cel fără de partid? Cine va pune stavilă populismului parlamentarilor? Cine le va explica lor care sunt limitele negocierii?
 
Misiunea noului guvern este, dintr-un anumit punct de vedere, ceva mai ușoară. Parlamentarii nu se vor mai alege pe liste uninominale, cum a fost până acum, deci nu mai au acele ”celebre” colegii pe care trebuia să le îngrijească ca pe niște grădini pe parcursul mandatului. De acolo veneau până acum cele mai multe presiuni: bani pentru biserici, proiecte locale, investiții nefinalizate. Primarii și toată elita locală din colegiu veneau la domnii parlamentari și-i amenințau că nu vor mai fi sprijiniți pentru un nou mandat, dacă nu vin cu ”lista de cumpărături” bifată. Cam așa se făcea bugetul. Într-un fel, nu era rău, pentru că, teoretic, nevoile locale nu pot fi reprezentate altfel decât prin aceste mecanisme. Pe de altă parte, bugetul fiind întotdeauna limitat, e nevoie de o ”mână de fier”, cu viziunea de ansamblu, care să stabilească prioritățile: anul ăsta finanțăm cutare și cutare proiecte, celelalte mai așteaptă. Greu să faci asta, dar absolut necesar.
 

Sursa text: politicscan.ro
Sursa foto: Guvern
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii