Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Omul Carte“, la Şcoala nr. 12 „B.P. Hasdeu“ Elevii clasei a II-a B au descoperit tainele meseriei de jurnalist (galerie foto)

ro

10 Dec, 2016 00:00 7285 Marime text
Încă de la vârste fragede, copiii sunt în căutare de modele şi exemple pentru viitor, privind curioşi la televizor, la personaje din cărţi sau din desene animate, iar din viaţa reală, la părinţi, profesori sau cunoştinţe. Tocmai de aceea, reprezentaţii Şcolii Gimnaziale nr. 12 „B.P. Hasdeu“ din Constanţa au organizat pentru al doilea an activitatea „Omul Carte“, o întâlnire nonformală cu acele persoane-resursă din viaţa reală, pentru a înlesni dialogul între elevi şi oameni care au reuşit să aibă o carieră de succes în diferite domenii de activitate.
 
Vineri, 9 decembrie, aproximativ 1.200 de elevi au putut cunoaşte, învăţa şi adresa întrebări unor medici, oameni de litere, cadre militare, oameni de presă, sportivi, profesori, coregrafi, solişti de operă, jurişti, preoţi, muzeografi şi manageri de succes din Constanţa.
 
„Este un eveniment aflat la a doua ediţie, la care invităm personalităţi, oameni care au muncit să ajungă unde sunt, oameni cu meserii deosebite - medici SMURD, directori, profesori care şi-au dedicat viaţa unor elevi care au ajuns mari peste timp - şi care povestesc claselor de elevi modul în care şi-au dezvoltat viaţa. Acest lucru contribuie la motivarea elevilor şi la alegerea corectă a modelelor, într-o societate în care valorile cele mai vizibile nu sunt mereu şi cele mai corecte. Noi încercăm să le aducem în atenţia elevilor modele cât mai corecte şi sperăm că elevii vor privi nu doar la d'Artagnan, şi la eroii din Jules Verne, ci şi la oameni reali de la care să preia valorile corecte în viaţă“, a declarat directorul Şcolii „B.P. Hasdeu“, prof. Laura Popa.
 
La acţiune au participat medici - Emilian Tudorescu, Dorina Dumitraşcu, Flavia Colesnicov, Florentina Enache, Monica Moroşanu, Geandan Memet, Anişoara Toma, Aurelia Grasu, Coymina Vlad Popescu, Ainur Molagean, Monalisa Olaru, Silvia Daeanu; oameni de litere - Adrian Carlescu, Florin Chelan, Valentin Sgarcea, Aurica Văceanu; cadre militare - Ciprian Holbură, Lucian Dumitrache, Răzvan Ivan Puiu, Aurelia Şovăială, Laurenţiu Oprea, Marian Tudose, Cornel Florea. 
 
De asemenea, au fost invitaţi oameni de presă, precum Liliana Fustanela, Daniela Brebene, Larisa Calistru, Ilknur Pintilie, sportivi - Elena Frâncu, Andreea Ştefănescu, Oleg Chicu, Diana Stoenciu, manageri - Raluca Nanu, Florin Gemănaru, Paula Vals, profesori - Sultana Fogoroşi, Roxana Zus, Fănica Maslaev, Mădălina Caloianu, Stoica Lascu, coregrafa Roxana Gurău, soliştii de operă Adrian Bădilă şi Stela Sârbu, juriştii Tiberiu Tudor şi Camelia Andrei, precum şi muzeograful Delfinariului Angelica Curlişcă şi preotul Marius Moşteanu.
 
Elevii clasei a II-a B au cunoscut-o vineri pe jurnalista Larisa Calistru, realizatoarea unei emisiuni matinale zilnice la Radio Constanţa, care le-a vorbit celor mici despre cum se creează o ştire, povestindu-le, de asemenea, cum şi-a început cariera în presă şi cum şi-a descoperit pasiunea pentru a oferi ascultătorilor informaţii corecte şi complete în fiecare zi. „Când eram micuţă, îmi plăcea sportul, făceam sport, ascultam cu plăcere o emisiune radio de sport şi îmi plăcea să urmăresc comentariile sportive la diferite competiţii. Mi-am dorit să devin şi eu comentator sportiv, aşa că am fost la un concurs la radio şi am devenit prima femeie comentator sportiv din România“, a povestit Larisa Calistru.
 
Copiii au fost curioşi să afle cum se pune muzică la radio şi chiar au încercat să intre în pielea unui reporter de ştiri, astfel că şi-au intervievat colegii despre meseriile pe care doresc să le urmeze în viitor, despre cum îşi petrec timpul liber şi care sunt materiile preferate şi mai puţin dragi de la şcoală.
 
Cei mici au fost bucuroşi să afle mai multe despre cariera de jurnalist şi să îşi exerseze talentul de reporter. „Ora de astăzi mi s-a părut frumoasă şi îmi place. Am învăţat că meseria de jurnalist nu este nici grea, nici uşoară, că trebuie să ai pasiune ca să o practici şi că, atunci când o faci cu bucurie, este uşor, la fel ca la şcoală“, a spus una dintre elevele clasei a II-a B, Maya Ioana Buzoianu. 
 
„Anul trecut, proiectul «Omul Carte» a avut un succes deosebit, aşa că am invitat şi în acest an mai multe personalităţi care să le vorbească copiilor. Toţi copiii simt nevoia să iasă în evidenţă, să copieze comportamentul adulţilor, aşa că îşi aleg modele pe care încearcă să le imite. Mulţi dintre cei mici vor să fie precum personajele pe care le văd la televizor, în filmele de animaţie, sau visează să fie precum profesorii sau părinţii lor. Lumea în care trăiesc copiii îi influenţează, îi face să fie mai buni sau mai răi, mai modeşti sau cu pretenţii din ce în ce mai mari. Societatea în care cresc cei mici şi lumea din jur îi influenţează, de aceea fiecare dintre noi este responsabil pentru ceea ce ei vor ajunge“, a explicat şi învăţătoarea clasei a II-a B, Simona Ţapu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii