Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Între integrale şi autonomii locale Elevii constănţeni au susţinut, ieri, proba obligatorie la Istorie şi Matematică (galerie foto)

ro

02 Jul, 2015 00:00 3354 Marime text
5.788 de absolvenți de clasa a XII-a au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului și specializării, Matematică (4.421) și Istorie (1.367). Examenul a început la ora 9.00, iar pentru elaborarea lucrării scrise, absolvenţii de liceu au la dispoziţie trei ore. Candidaţii care au ieşit din examen au declarat că la Istorie le-a dat bătăi de cap subiectul al treilea. Cei care au susţinut proba la Matematică ne-au dezvăluit că toate cele trei subiecte au fost uşoare şi că se aşteaptă la note mari.
 
Un candidat din Constanţa care a susţinut, ieri, a doua probă scrisă a Bacalaureatului 2015, la centrul de examen de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“, a fost eliminat din examen, deoarece a fost prins cu telefonul asupra lui. Potrivit Metodologiei, candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul. Ei au dreptul să se înscrie din nou la Bacalaureat peste două sesiuni. De asemenea, o altă situaţie specială înregistrată a fost faptul că un alt candidat din Constanţa a susținut proba la Spitalul Clinic Județean Constanța, cu aprobarea comisiei judeţene.

Eseu despre spațiul românesc, de la autonomii locale, la implicarea în relațiile din Evul Mediu


La Istorie, candidaţii au primit la primul subiect două documente din perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Primul se referea la perioada în care cultura românească a fost ruptă de cea occidentală, iar cel de-al doilea data din timpul regimului Ceaușescu. Al doilea subiect a constat într-un text din „Istoria României“, însoţit de o serie de cerinţe. Astfel, elevii au trebuit să numească generalul român menţionat în sursa data, să precizeze secolul la care se referă textul şi să menţioneze alianţa şi o acţiune diplomatică desfăşurată de aceasta. De asemenea, candidaţii au trebuit să argumenteze, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia România se implică în relaţiile internaţionale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin acţiuni militare sau diplomatice. La subiectul al treilea, candidaţii au avut de elaborat, în două pagini, un eseu despre spaţiul românesc, de la autonomii locale, la implicarea în relaţiile internaţionale din Evul Mediu, având în vedere menţionarea a două autonomii locale din spaţiul românesc, din secolele al IX-lea şi al XIII-lea, menţionarea a două cauze ale înfiinţării instituţiilor centrale medievale şi precizarea unei instituţii centrale din spaţiul românesc, prezentarea unei acţiuni diplomatice desfăşurate de un reprezentat al spaţiului românesc în secolul al XV-lea, precum şi formularea unui punct de vedere referitor la acţiunile militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XVI-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.

Matrice, legi de compoziţie şi integrale, la Matematică 


La proba de Matematică, elevii au primit o matrice de ordin II şi legi de compoziţie. La punctul al treilea, au primit o problemă cu limite şi o integrală. De asemenea, candidaţii au avut de explicat ce este matricea şi dacă o funcţie este matrice. La acestea se adaugă o problemă cu polinoame.

Mâine se încheie prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2015

Examenul naţional de Bacalaureat se încheie vineri, 3 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării (la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie). Afişarea rezultatelor va avea loc pe 7 iulie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie. Examenul de Bacalaureat 2015 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4799/2010 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2011. Reamintim că, de la prima probă a Bacalaureatului 2015, cea la Limba și literatura română, din examen au fost eliminați doi candidați. Aceştia provin de la Colegiul Tehnic „Tomis“ și de la Liceul Teoretic „George Călinescu“.

Citeşte şi  

Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în sală: Elevii din Constanța susțin, azi, prima probă scrisă a Bacalaureatului
 
50 de candidați din Constanța au susținut proba scrisă la limba maternă şi la disciplina nonlingvistică în franceză
 
Au încercat marea cu degetul: Doi elevi din Constanţa, eliminaţi de la prima probă scrisă a Bacalaureatului 2015 (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii