Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţie a Republicii Nigeria, la UMC Cornel Panait - "30 la sută dintre studenţii nigerieni nu frecventează cursurile" (galerie foto)

ro

31 May, 2016 00:00 3647 Marime text
 

O delegaţie a ambasadei Republicii Federale Nigeria a vizitat, ieri, Universitatea Maritimă Constanţa, pentru a evalua posibilităţile de inserţie a tinerilor în piaţa muncii, acţiune derulată de Institutul Naţional de Analiză şi Cercetări din Nigeria.
 
Evenimentul a început cu prima vizită la baza nautică a instituţiei de învăţământ superior, urmată de o vizită la sediul UMC de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, dar şi la Comvex. Din delegaţie au făcut parte 15 persoane, conduse de ambasadorul Republicii Federale Nigeria în România, Excelenţa Sa Okechukwu Fidelis Muoh.
 
"Delegaţia are o misiune de evaluare a posibilităţilor de inserţie a tinerilor în piaţa muncii, derulată de Institutul Naţional de Analiză şi Cercetări din Nigeria. Această delegaţie a venit în România, ţară cu care Nigeria are relaţii bune. A venit la Constanţa deoarece avem 290 de studenţi nigerieni şcolarizaţi la UMC. Delegaţia este condusă de ambasadorul Nigeriei în România. Din ea fac parte reprezentanţi ai Institutului Naţional de Analiză şi Cercetări din Nigeria, ai Marinei Militare din Nigeria, ai Universităţii de Poliţie din Nigeria, dar şi ai autorităţilor nigeriene care se ocupă de exploatări portuare", a declarat rectorul instituţiei, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait. 

30% din studenţii nigerieni nu frecventează cursurile

Rectorul UMC susţine că nivelul motivaţiei academice a studenţilor nigerieni a scăzut. "Motivul ar fi faptul că nu avem un campus universitar. Cine a stat în cămin ştie că acolo eşti motivat să înveţi mai bine. Lipsiţi de posibilitatea de a controla acest sistem, lucrurile stau în felul următor: un student nigerian a plecat din România în luna februarie. Colegii lui însă l-au trecut, mizând pe incapacitatea noastră de a face o recunoaşte fizionomică a tinerilor. Mai mult, în timpul orelor, ei ies şi intră de mai multe ori, dând vina pe climă, care se deosebeşte de cea din Nigeria.
 
Din semnalele pe care le am, gradul de absenteism al studenţilor nigerieni la cursuri a crescut. În momentul de faţă, 30% dintre studenţii nigerieni nu frecventează cursurile. Aceste lucruri nu pot trece neobservate. Problema este că va trebui ca ei să se ridice la nivelul academic pe care noi îl solicităm. De asemenea, i-am anunţat că în lunile iunie şi august trebuie să meargă în practică. O parte bună dintre ei însă refuză să meargă în practică în aceste luni. Aceştia riscă să-şi caute singur un loc de practică, iar eu mă îndoiesc că ar putea-o face singuri. Noi am discutat cu agenţi economici, cum ar fi şantiere navale, RADET Constanţa, Administraţia Portului Constanţa. Am ales RADET deoarece are multe pompe şi staţii unde se poate face practică. Nu ne putem juca cu etape definitorii din cariera lor de pregătire", a mai explicat rectorul Cornel Panait.  

Studenţii nigerieni au părăsit hotelul Flora

După ce, în luna februarie, câteva zeci de studenţi nigerieni înmatriculaţi la Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) au protestat în faţa hotelului Flora din Mamaia, unde locuiau de doi ani şi jumătate, iată că, în prezent, aceştia şi-au găsit alte locuri de cazare. Ieri, studenţii nigerieni cu care am stat de vorbă ne-au povestit că protestele lor au avut succes, iar Agenţia Guvernamentală NIMASA le-a aprobat solicitările, şi anume de a închiria apartamente în municipiul Constanţa.
 
"Din punctul nostru de vedere, prin această mutare, studenţii nu au câştigat nimic bun. Instituţia finanţatoare nigeriană şi-a exprimat dorinţa ca ei să stea într-o singură unitate de cazare", a conchis rectorul Panait. 

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii