Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Absolvenţii de gimnaziu intră în focul examenelor. Totul despre Evaluarea Naţională 2017

ro

10 Jun, 2017 00:00 2286 Marime text
Elevii care au absolvit clasa a VIII-a se pot înscrie, în perioada 7 - 9 iunie, la Evaluarea Naţională, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei.
 
Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale 2017, la Limba şi literatura română, are loc pe 19 iunie, iar pe 21 iunie va avea loc examenul la Matematică. Minorităţile naţionale vor susţine proba la limba maternă pe 22 iunie. Rezultatele la Evaluare Naţională se vor afişa pe 26 iunie, până în ora 16.00, iar în intervalul orar 16.00 - 20.00, elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie anunţate pe 30 iunie.
 
Comisiile judeţene/comisia municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio a sălilor de clasă din unităţile de învăţământ în care se desfăşoară probele pentru Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi a sălilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.

Nota 1 pentru cei eliminaţi pentru fraudă

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 pe lucrarea scrisă. Ei vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile şi menţiunea că sunt la curent cu faptul că nerespectarea acestora are drept consecinţă măsurile mai sus precizate. Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale să vadă lucrarea/lucrările propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale după contestaţii. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
 
Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în anul şcolar 2016-2017, în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011, aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4801/2010 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011. Programele pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică valabile pentru Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a în anul şcolar 2016-2017 sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4431/2014 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2014-2015.

Cum vor fi evaluate lucrările

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obţinute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia.
 
Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală ca media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează. În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei. Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare şi reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei. Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiţi anterior.
 
După încheierea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de un punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluare iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie, formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestaţii.
 
Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menţionată, nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o cerere tipizată în care se menţionează faptul că nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.

Înregistrările audio-video din sălile de examen, verificate  

În vederea asigurării desfăşurării corecte a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unităţile de învăţământ şi comisiile judeţene/comisia municipiului Bucureşti de organizare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă. Dacă, în urma verificărilor menţionate, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învăţământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii