Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciprian Ştefan, barmanul mixolog din spatele fenomenului „Barissimo”

ro

19 Mar, 2014 00:00 4967 Marime text
Cu toţii trebuie să fi auzit despre barul Barissimo. Acesta este situat pe bulevardul Ferdinand nr. 32 şi, deşi este deschis din câteva luni, a devenit un real fenomen. Nu este seară în care mesele să nu fie pline şi din local să nu se distingă voia bună şi plăcerea locului. Aşa cum arată cifrele de pe pagina de Facebook a barului, aproape 8.000 de persoane i-au trecut pragul până în acest moment, iar aprecierile şi părerile pozitive se înmulţesc pe zi ce trece. Ciprian Ştefan, unul dintre partenerii firmei pe care funcţionează Barissimo, dar şi barmanul mixolog al localului, ne-a povestit cum a început totul: „Încă de când eram adolescent, aveam acest gând - să am barul meu. Desigur, am început de la munca de jos, cum s-ar spune, şi prima dată am început să lucrez ca ajutor de ospătar. Din cauza faptului că eram timid, nu reuşeam să mă descurc în totalitate şi nu mă simţeam întotdeauna confortabil. Mă uitam tot timpul la colegul meu care jongla cu băuturile în spatele barului şi îi admiram siguranţa de sine. Atunci mi-am dat seama că locul meu tot în spatele barului este. Următoarele experienţe m-au ajutat să îmi definitivez pasiunea. Tot timpul învăţam alte lucruri noi şi îmi plăcea din ce în ce mai mult ceea ce făceam.”
 
Care a fost punctul 0 în care v-aţi apucat de toate demersurile necesare deschiderii barului? Şi, mai ales, cine s-a ocupat de designul pentru care barul este atât de apreciat?
Momentul 0 a fost atunci când fiecare dintre noi aveam o sumă de bani pusă deoparte şi am decis să începem tot ce era nevoie pentru a ne deschide firma. Cât despre design, de el s-au ocupat Silviu Gavrilă şi Roxana Alexandra Istrate, din Bucureşti. Ei au încercat să îmbine cele două pasiuni ale mele: cărţile şi barmania. Aşa „ne-a ieşit” designul şi mobilierul acesta, pe care l-am umplut de cărţi de la anticariat şi din ce mai aveam noi sau prietenii noştri pe acasă.
 
Ideea meniurilor a fost tot a ta?
Da, meniurile le-am făcut eu, de la design până la conţinut. M-am gândit ca meniul să nu fie ca cele standard, ci să se încadreze în design. Aşa că am pus cuprins şi ilustraţii, dar şi câte o idee, două despre anumite băuturi cărora am vrut să le aduc un elogiu.
 
Pasiunea lui Ciprian în legătură cu literatura clasică se poate vedea şi în tablourile de pe pereţi cu personaje şi personalităţi marcante. Totodată, Ciprian Ştefan este unul dintre puţinii barman-mixologi din Constanţa. „Cursurile de mixologie le-am făcut în ideea de a le echivala cu acele studii de barmanie care se făceau în America, pentru că acolo voiam să lucrez. Însă acest lucru nu a mai putut fi posibil şi am rămas în Constanţa să muncesc din greu pentru visul meu”, mai spune el.
 
Ce înseamnă să fii barman-mixolog?
Un barman-mixolog are înclinaţie spre conceperea de noi cocktailuri. De aceea şi în meniu se regăsesc multe cocktailuri create de mine. Trebuie să spun că lucrez la reţete noi de băuturi, pe care le voi adăuga cât de curând în meniu.
 
Cum ţi s-au părut clienţii? Care a fost feed-back-ul lor?
La început erau foarte multe persoane care treceau pe lângă bar, dar nu intrau, pentru că, cel mai probabil, se aşteptau ca preţurile să fie foarte mari. Cu timpul, dar şi prin intermediul celor care au avut curaj să intre, informaţia s-a răspândit rapid. Cât despre feed-back-uri, în cele mai multe cazuri, am primit aprecieri şi sfaturi de care încercăm să ţinem cont pe viitor. Tot pentru clienţii noştri am creat şi concursurile săptămânale, în baza cărora, în urma unei trageri la sorţi, oferim cadou câte o carte aleasă de mine. Aş vrea să îi încurajez pe constănţeni să nu fie rezervaţi şi să abordeze deschis orice este nou în legătură cu locurile în care se relaxează şi îşi petrec timpul liber.
 
Trebuie menţionat că Barissimo funcţionează pe societatea SC SEDAST SRL şi este administrată de Şemşedin Sever şi Ştefan Aurel Ciprian.

Informaţii utile
Adresa: Bd. Ferdinand nr. 32;
Facebook: https://www.facebook.com/barissimo.cocktail.bar
Rezervări: 0736.366.101;
Program: luni - duminică 08.00 - 01.00;
Site: http://www.barissimo.ro/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii