Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un bărbat din Constanţa, forţat să cerşească în Italia Plecat în căutarea unei vieţi mai bune, i s-au „vândut“ speranţe false

ro

15 Sep, 2016 00:00 1505 Marime text
Traficul de persoane este sclavia erei moderne, este comerţul ilegal cu oameni, reprezintă violenţă, control şi profit. Pentru zeci de mii de persoane, visul unei vieţi mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane. Plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, multora dintre ei li s-au „vândut“ promisiuni şi speranţe false. Majoritatea sunt recrutaţi de persoane care promiteau „locuri bune de muncă“ în Europa.
 
După ce ajung la destinaţie, speranţele acestor oameni urmează să se transforme într-o realitate întunecată, ei vor trebui să presteze diferite activităţi împotriva voinţei lor şi în folosul exclusiv al celor care i-au „ajutat“ - plătindu-le călătoria sau găsind acel loc de muncă. Ajutorul se transformă în datorie către recrutori, datorie pe care victimele trebuie să o plătească muncind pentru cei care le exploatează. Datoria este fictivă şi nu poate fi plătită niciodată.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă un caz real în care a fost implicat un bărbat din Nazarcea. El spune că a fost racolat de un cetăţean de etnie rromă din Medgidia, care i-a promis un loc de muncă în zootehnie în Italia, i-a facilitat procurarea paşaportului şi a documentelor de călătorie, ulterior transportându-l în Milano, unde l-a obligat să cerşească în folosul său şi al familiei, se arată pe rolii.ro. http://www.rolii.ro/
 
Din declaraţiile victimei, se pare că acesta l-a cunoscut pe inculpat într-o zi din luna mai 2006, în timp ce aştepta o maşină cu care să se deplaseze din Nazarcea până în Constanţa. Astfel, s-a urcat în maşina inculpatului, care l-a dus până în municipiu. Din vorbă în vorbă, l-a întrebat dacă are loc de muncă şi dacă este mulţumit de cât câştigă, propunându-i să plece cu el în Italia şi să lucreze în zootehnie pentru un salariu mai bun. Victima a fost încântată de propunere, întrucât în perioada respectivă lucra cu ziua şi câştiga foarte puţin, însă i-a spus inculpatului că nu poate să meargă cu el în Italia, neavând paşaport şi nici bani pentru eliberarea acestui act. Inculpatul s-a oferit să-l ajute el să obţină paşaportul.

L-a „cumpărat“ cu 2.000 de lei şi cu obţinerea documentelor legale

În următoarea zi, inculpatul, însoţit de soţia lui, s-a dus acasă la victimă pentru a o lua ca să depună actele pentru paşaport. Atunci, au constatat că buletinul este expirat. Astfel, cei doi soţi au plătit cheltuielile necesare pentru obţinerea acestor acte. Inculpatul i-a dat victimei suma de 2.000 de lei pentru a-şi cumpăra o canapea.
 
Imediat ce actele au fost gata, victima, cei doi soţi şi fiul acestora au plecat din Medgidia spre Italia.

Îl bagă în pământ dacă nu face ce spune el

După ce au ajuns în Milano, Italia, victima a fost lăsată într-o zonă industrială dezafectată, unde se aflau corturi improvizate. Încă de când au ajuns în acea zonă, inculpatul i-a impus prin ameninţări victimei să cerşească „la semafoare“, spunându-i că acesta este motivul real pentru care a venit în Italia, şi nu pentru a munci în zootehnie. Deşi bărbatul s-a opus, acesta a fost ameninţat de inculpat cu un baston de cauciuc, spunându-i că îl va băga în pământ dacă nu va face ce spune el.
 
Astfel, timp de două luni, bărbatul a cerşit la diferite intersecţii din Milano, sub supravegherea şi în folosul inculpatului, câştigând zilnic circa 50-60 de euro pe zi, toţi banii fiind luaţi de inculpat. Deşi, a încercat să fugă, victima a fost prinsă de inculpat şi bătută.
 
Într-o altă încercare de a fugi, fiul soţilor implicaţi l-a prins, l-a dus într-o altă zonă dezafectată şi i-a ars documentele de călătorie.

Fiica vitregă a victimei ameninţa inculpatul că se duce la Poliţie

În urma unor discuţii telefonice purtate de fiica vitregă a victimei cu fiul inculpatului, în cadrul cărora martora l-a ameninţat că se va adresa Poliţiei dacă nu-l vor aduce în ţară pe tatăl ei, după alte două săptămâni, acesta l-a adus cu maşina lui. După ce au ajuns în România, inculpatul i-a dat soţiei victimei suma de 5 milioane lei vechi, spunând că aceasta este suma pe care a câştigat-o cât a cerşit.
 
Cu ocazia audierii, victima a declarat că în toată perioadă cât a fost obligat să cerşească a obţinut aproximativ 8.000 - 9.000 de euro.
 
Inculpaţii s-au ales cu câte patru ani de închisoare cu executare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii