Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu“ DNA l-a lăsat pe Nicuşor Constantinescu şi l-a luat pe Radu Mazăre (galerie foto)

ro

09 Apr, 2014 00:00 2492 Marime text
Pe data de 5 februarie, procurorii DNA Constanţa au anunţat că Radu Ştefan Mazăre este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au efectuat, ieri dimineaţă, mai multe percheziţii domiciliare în Constanţa, două dintre ele fiind la Primăria Constanţa şi la casa primarului Radu Ştefan Mazăre. Mai mult decât atât, potrivit unor surse, DNA le-ar fi avut în atenţie pe Lizeta Haralambie, dar şi pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, două dintre persoanele apropiate primarului Mazăre. De la Primărie, organele de anchetă au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă. În timpul percheziţiilor, Mazăre s-a aflat în Bucureşti, la Gala Turismului Românesc 2014. Ulterior, primarul a mers la un restaurant din Parcul Herăstrău. „Deranjat“ de la masă de mascaţi, edilul municipalităţii le-a spus: „De ce mă luaţi? Nici nu am apucat să mănânc“. Ulterior, Radu Mazăre a fost dus la sediul DNA, unde a declarat „Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu“.
 
Oficial, ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au anunţat că sunt efectuate cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local. Ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, ieri au fost efectuate percheziţii în 12 locuri situate în municipiile Constanţa, Bucureşti şi Dâmboviţa. La Constanţa, DNA a efectuat percheziţii la sediul Primăriei şi acasă la Radu Mazăre. Mai mult decât atât, potrivit unor surse, DNA le-ar fi avut în atenţie pe Lizeta Haralambie, dar şi pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, două dintre persoanele apropiate primarului Radu Mazăre. Registrul Comerţului arată că Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este asociată şi în societăţile Contest SRL, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Clubo Galactico SRL, Glamob SRL, Galatap SRL şi Agrocom-Vit 2002 SRL. Este administratorul firmelor Holland Development SRL, Mehmetoglu SRL, Bulevard SA, Millenium Global Development SA, Mega Development SRL, Holland Development Group SA, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Contest SRL, Wynn Resort SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL, dar şi cenzor la SC Mobitom SA. Majoritatea societăţilor care o menţionează în documente pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu au fost asociate, de-a lungul timpului, cu numele primarului Radu Mazăre.
 
Ce spun reprezentanţii Primăriei
 
Tot ieri, reprezentanţii Primăriei Constanţa au dat publicităţii un comunicat de presă referitor la percheziţii: „O echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă, la ora 8.00, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă.
Reamintim că în prima fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş. De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,94 milioane de lei. Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“, conform comunicatului de presă mai sus precizat.
 
Mazăre, Marica şi Racu
 
Pe data de 24 martie, Radu Mazăre a anunţat că are un nou dosar penal, edilul făcând referire la locuinţele din campusul social Henri Coandă. „Am aici adresa primită de la DNA, pe numele regiei Consiliului Local, care s-a ocupat de construcţia cartierului Henri Coandă, şi în care ni se cere, de la DNA Bucureşti, în urma soluţionării dosarului - alt dosar am -, să trimitem până la data de 25 martie contractul de achiziţie, precum şi toate documentele aferente procedurii de achiziţie publică referitoare la acest contract“, a mai declarat Mazăre. De menţionat că, pe data de 5 februarie, DNA a anunţat că Mazăre este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice“. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Ion Marica şi Ramona Dospinescu, foşti funcţionari ai Primăriei şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001, dar şi Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr. 10/2001. Facem precizarea că, ieri, primarul municipiului Constanţa a spus că, din câte cunoaşte, audiat va fi şi directorul economic al Primăriei municipiului Constanţa, Marcela Frigioiu, precum şi alţi doi directori. Acţiunea de ieri a DNA vine la puţin timp după ce preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost încătuşat pentru 24 de ore tot de procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. Procurorii au cerut arestarea preventivă a şefului CJC, însă judecătorii s-au opus.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii