Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militar dobrogean, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie

ro

07 Jul, 2015 00:00 2322 Marime text
Contactat telefonic, Victor Popa nu a dorit să comenteze dosarul instrumentat de procurorii DNA.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a plutonierului major Gigi Tacea, subofiţer operativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă continuată (patru acte materiale).

De asemenea, în cauză a mai fost deferit Justiţiei Victor Popa, asociat şi administrator la SC Agropopa SRL, pentru folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă continuată (şase acte materiale) şi pentru 47 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Şi Nicoleta Monica Popa a fost trimisă în judecată, ea fiind suspectată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, „în perioada 2010 - 2014, inculpatul Popa Victor, în calitate de asociat şi administrator la SC Agropopa SRL - cu obiect de activitate cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase -, a solicitat şi a obţinut de la APIA - Centrul Judeţean Tulcea subvenţia pe suprafaţa de teren agricol lucrată, folosind contracte de arendare falsificate“. „De asemenea, acelaşi inculpat a încercat obţinerea de fonduri structurale nerambursabile de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Tulcea, prin măsura 312 - «Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi» şi prin măsura 112 «Instalarea tânărului fermier», creând condiţii artificiale de eligibilitate, constând în interpunerea fiicei sale, inculpata Popa Nicoleta Monica, şi a inculpatului plt. maj. Tacea Gigi ca persoane care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile, după ce, în prealabil, a falsificat, cu complicitatea acestora, un număr de 47 de contracte de arendare“, conform DNA. Procurorii mai arată că prejudiciul se ridică la suma de 236.288 de lei, reprezentând „subvenţia pe suprafaţă“ obţinută de Victor Popa, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, consultat pe 6 iulie 2015, SC Agro Popa SRL are sediul social în comuna Luncaviţa, Tulcea. Asociaţi persoane fizice sunt Victor Popa, născut la data de 25.08.1960, în Luncaviţa, judeţul Tulcea, cu un număr de părţi sociale de 185 şi cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 95%, dar şi Mariana Popa, născută la data de 14.12.1959, în Fălticeni, Suceava, cu 10 părţi sociale şi cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%. Victor Popa este şi administratorul firmei. SC Agro Popa SRL are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“. Contactat telefonic, Victor Popa nu a dorit să comenteze dosarul mai sus precizat.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii